Hemsida betygsätter arbetsgivare

ARBETSMILJÖ2009-03-16

Fackförbundet Seko har inlett ett samarbete med sajten jobinside.se. På sajten sätter anställda betyg på sin arbetsgivare anonymt.

” Chefen för min enhet är bland det sämsta jag stött på i hela mitt arbetsliv.” Det skriver signaturen besiktas, handläggare på Migrationsverket, på jobinside.se. Besiktas har betygsatt sju jobbfaktorer på en tiogradig skala. Ledningen och möjligheten att påverka får bottenbetyg, medan arbetskamraterna ligger i topp med tio poäng.

Enligt jobinsides grundare Joachim Pettersson Vikström finns tre syften med hemsidan. Anställda ska kunna föra fram åsikter om sin arbetsgivare, arbetssökande ska kunna hitta information från redan anställda och arbetsgivare ska få feedback om hur de anställda upplever arbetsplatsen.

Omdömen om uppemot 400 arbetsgivare har registrerats sedan starten i augusti förra året. I många fall är det dock bara enstaka personer som gett sitt omdöme. Det kan vara problematiskt, medger Joachim Pettersson Vikström.

– Då kanske det blir ett extremvärde. Ju fler som går in, desto mer rättvisande blir det.

Betygsättarna är anonyma, även om de måste registrera sig för att delta. Men man får inte hänga ut namngivna personer, säger Joachim Pettersson Vikström.

Vid betyg från arbetsplatser där Seko har medlemmar finns en länk till förbundet och information om att Seko har kollektivavtal på arbetsplatsen.

ST har haft samtal med jobinsides, men inte fattat något beslut om eventuellt deltagande med webbannons.

– Det är inget fel att folk får visa vad de tycker, anser STs informationschef Birgitta Kempe. Att det är anonymt är inget problem, och frågorna är bra. Men det måste synas hur många som har tyckt, annars kan det bli vilseledande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA