Hemmen för ensamma flyktingbarn stängs
Den 1 juli tar kommunerna över ansvaret för ensamkommande barn som söker asyl. Men kommunerna är oförberedda och Migrationsverkets personal har ännu inte fått besked om uppsägning eller omplacering.
Migrationsverket ska inte längre ta hand om de barn och ungdomar som kommer ensamma utan vårdnadshavare och söker asyl i Sverige. Därmed stängs de boenden som verket drivit på 13 platser i landet, och respektive kommun blir ansvarig för det dryga hundratalet barn som bor där.
På Villa Viktoria i Tyresö utanför Stockholm bor tio ungdomar mellan 16 och 18 år. När vi träffar personalen är det drygt två veckor kvar till den 1 juli och vad som kommer att hända efter den dagen är ännu inte klart.
–Vi är vana på Migrationsverket att det är kort om tid. Det är klart att det inte känns bra att bli uppsagd från ett jobb man gillar, och som vi fått erkännanden för att det fungerar bra, säger Elisabet Lindberg.
–Vi får väl gå till Trygghetsstiftelsen, säger Berhane Tesfamariam, som utgår från att de flesta kommer att bli uppsagda.
Löfte om tjänstledighet
På Migrationsverket sitter en beredningsgrupp och försöker omplacera så många som möjligt av dem som arbetat på barn- och ungdomsenheterna. På Villa Viktoria har enhetschefen Margareta Berglund just fått besked att Tyresö kommun är beredd att fortsätta driva verksamheten i egen regi året ut. Om personalen kan tänka sig att stanna kvar har de fått löfte om tjänstledighet från Migrationsverket under den tiden, och i så fall skjuts eventuella uppsägningar upp ett halvår.
Men det är svårt att ta ställning till erbjudandet innan det kommit något besked om eventuella omplaceringar, påpekar Khabat Aref Maron.
Barnen rädda för att splittras
–Också ungdomarna är oroliga för vad som ska hända efter halvårsskiftet.
Ingen av dem vill prata med journalister, men personalen har märkt att de är bekymrade.
–De har varit väldigt oroliga. De fungerar som en syskongrupp och de är rädda för att de ska splittras upp, säger Elisabet Lindberg.
–Men vi spelar så gott vi kan att vi är trygga och lugna, för att de inte ska bli alltför oroliga, säger Berhane Tesfamariam.
På andra håll kommer de ungdomar som bor på Migrationsverkets enheter att flyttas till familjehem. Men många kommuner har precis som Tyresö blivit tagna på sängen. Även om det varit känt sedan i höstas att lagen skulle ändras har kommunerna avvaktat riksdagens beslut den 8 mars. Först i april beslutade regeringen om vilken ersättning som ska utgå till de kommuner som tar på sig att ta hand om barnen.
För de barn som kommer till Sverige efter första juli tror personalen på Villa Viktoria att den nya lagen är bra. Det har varit en dubbel roll för Migrationsverket att både vara omhändertagare och myndighetsutövare. Kommunerna har regelverk och erfarenhet av att ta hand om barn och ungdomar.
Den nya lagen tvingar Migrationsverket att stänga sina enheter den 1 juli, trots att uppgörelser med tillräckligt många kommuner inte har träffats. Därmed blir det socialtjänstlagen som tvingar de kommuner där de berörda ungdomarna vistas att ta ansvaret för dem.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.