Hemligstämpel stoppar forskning

FORSKNING2006-04-04

Mats Deland har fått två miljoner kronor för att forska om hur Sverige hanterat misstänkta krigsförbrytare. Men svårigheten att få ut arkivmaterial har i det närmaste omintetgjort projektet.

Det var efter Förintelsekonferensen i januari 2000 som regeringen avsatte 20 miljoner kronor för forskning om Sveriges förhållande till nazismen, Nazi-Tyskland och Förintelsen. Samtidigt lovade statsminister Göran Persson att öppna arkiven.

År 2002 ändrades Sekretesslagen så att en stor del av Säpos arkiv fram till 1949 blev offentligt. Men enligt forskaren Mats Deland har lagändringen bara haft marginell betydelse.

I en rapport till Vetenskapsrådet förklarar han att problemet med sekretess och långa väntetider hos Säpo kvarstår. Ett annat problem är att det saknas arkivförteckningar, vilket gör att stora delar av beställningarna sker i blindo.

Än svårare är det att få ut handlingar från den militära underrättelsetjänsten, Must, och från Försvarets radioanstalt, FRA, där sekretessen varar i 70 år.

Och inte har det hjälpt Mats Deland att överklaga heller. De gånger han försökt har han alltid förlorat.

– Det här är också ett arbetsmiljöproblem både för mig och för arkivpersonalen. Som statlig tjänsteman hamnar jag i motsättning till de jurister och arkivarier som ska göra sekretessprövningarna.
Utifrån uppgifter från Säpo och Riksarkivet uppskattar Mats Deland att myndigheternas kostnader för att sekretessgranska det material han begärt ut uppgår till minst 1,5 miljoner kronor.
Men det är inte tjänstemännen vid arkivmyndigheterna som gjort fel, utan det är den politiska viljan som saknas, menar Mats Deland, som anser att lagen måste ändras.

Vid årsskiftet ska hans rapport om hanteringen av krigsförbrytare under och efter andra världskriget vara klar.

– Men det blir i praktiken en journalistisk produkt. Jag kan inte påstå att jag har kunnat bedriva någon systematisk forskning. Jag har hittat vad jag har hittat och har inte haft någon möjlighet att avgöra hur mycket viktigt material jag fått syn på och hur mycket jag missat.

FOTNOT

Vetenskapsrådet ska skicka Mats Delands rapport om arkivproblemen vidare till regeringen. Hela rapporten finns på www.ceifo.su.se/ personal inom kort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA