Hårt angrepp mot högskoleledning

HÖGSKOLAN2013-03-12

Ledningen för Högskolan i Gävle har allvarligt missuppfattat sitt uppdrag, skriver fyra statsvetare vid Uppsala universitet i en gemensam debattartikel i Gefle Dagblad, GD.

De fyra statsvetarna docent Shirim Ahlbäck Öberg, professor Li Bennich-Björkman, docent Christer Karlsson och professor Sten Widmalm vid Uppsala universitet anser att ledningen för Högskolan i Gävle fått för sig att driva akademien som ett företag.

När ledningen för högskolan kräver att all verksamhet ska inriktas mot ”hållbar livsmiljö” är det inte förenligt med akademiska grundprinciper. Enligt regeringsformen är det lärarna/forskarna själva som ska besluta vad som ska beforskas, skriver de fyra:

”Denna ordning är tänkt att förhindra inställsamhet gentemot politik och näringsliv samt andra eventuella avnämare. Det finns flera andra exempel på att HiGs ledning misstar högskolan för ett företag; i policydokument och beslut talar man påfallande ofta om ’varumärket’ och det nödvändiga med en linjeorganisation à la näringslivet.”

Ett tydligt uttryck för hopblandningen av akademisk verksamhet och företagande är den kommunikationspolicy som högskolans rektor fastställt, skriver de fyra. Policyn är inte bara illa skriven, den innehåller också formuleringar som strider mot grundlagen. Meningen ”att högskolan ska uppfattas som trovärdig i sin externa kommunikation är det nödvändigt att alla medarbetare kan stå bakom och representera fattade beslut” innebär mer än en antydan om att anställda inte har rätt att använda sin grundlagsstadgade meddelarfrihet, hävdar de fyra artikelförfattarna.

”Vi vill med detta uttrycka vårt starka stöd till kollegerna i Gävle – även dem som på oklara företagsekonomiska grunder har sagts upp – och snarare uppmana dem att ta sin grundlagsförskrivna rätt i anspråk”, skriver Shirim Ahlbäck Öberg, Li Bennich-Björkman, Christer Karlsson och Sten Widmalm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA