Hård kritik mot ny fotolag
Regeringen vill införa ett förbud mot kränkande fotografering i brottsbalken. Tillsammans med bland andra ST riktar Svenska Journalistförbundet, SJF, skarp kritik mot förslaget.
I en lagrådsremiss föreslår regeringen att ett nytt brott införs i brottsbalken benämnt kränkande fotografering. Syftet är att kriminalisera sådan integritetskränkande fotografering som inte ska behöva tålas, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Förutsättningen för att fotograferingen ska vara brottslig är att den sker olovligen och under förhållanden där den fotograferade är särskilt utsatt eller på ett sätt som är påträngande eller dolt. Och fotograferingen i sig allvarligt kränka den fotograferades personliga integritet. Straffet föreslås vara böter eller fängelse i högst två år.
I ett gemensamt uttalande protesterar SJF, ST, Vision, Vårdförbundet och Pressfotografernas klubb mot förslaget. De konstaterar att regeringens förslag innebär att det blir själva fotograferingen, och inte publiceringen, som ska kunna straffas. Ansvaret flyttas från utgivaren till fotografen:
”Detta så kallade ensamansvar är ett av kärnområdena för den svenska tryck- och yttrandefriheten. Det skyddar fotografens arbete, samtidigt som utgivaren ska ta sitt ansvar för vilka bilder som sedan publiceras. Detta ensamansvar sätts ur spel med regeringens förslag, som därför bör skrotas och inte leda till lagstiftning”, skriver de fem facken.
Fackförbundens ordföranden, som undertecknat uttalandet, anser också att den föreslagna lagstiftningen skulle hota den grundlagsenliga rätten för allmänheten att fritt lämna tips och uppgifter, däribland bilder, till media.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.