Här kan två av tre förlora sina jobb

F-KASSAN2007-03-28

Inom Försäkringskassan pågår just nu en omgång med uppsägningar. Samtidigt råder stor oro för vad den stora omorganiseringen kommer att föra med sig, berättar Marita Larsson, ST-ordförande i Norrbottens län

Av:  Eva Spira

Konsekvensen av att Försäkringskassan fick 260 miljoner kronor mindre till sin förvaltningsbudget än förväntat blir snart tydlig. 1400 anställda måste gå och i några län är uppsägningsförhandlingarna redan klara.

I Dalarna, Norrbotten, Jämtland och på Gotland behöver ingen sägas upp på grund av medelsbrist. Däremot finns risk för att ett antal personer sägs upp till följd av verksamhetsförändringar i Norrbottens och Jämtlands län. I Hallands län sägs elva anställda upp och i Uppsala högst fyra.

Omkring 60 har försvunnit

Marita Larsson, ST-ordförande för Försäkringskassans sektion i Norrbotten, säger att länet redan förlorat ett sextiotal anställda. Några har slutat frivilligt och visstidsanställda har inte fått förlängd tjänstgöring.

Nu väntar alla spänt på vad som ska hända när Försäkringskassan går ut med hur den nya organisationen som införs 2008 kommer att se ut. Oron är stor.

–Om vi inte får något produktionscenter eller någon telefonkundtjänst till Norrbotten befarar jag att bara en tredjedel av personalen blir kvar, säger Marita Larsson.

Den 30 mars väntas Försäkringskassan informera om var de olika enheterna ska placeras.

Följer med till Stockholm

–Skulle det bli så att våra arbetsuppgifter flyttas till Stockholm så följer vi med! Bara det ordnas bostäder åt oss. Vi måste ju ha jobb.

Anställda som inte kan följa med när deras arbetsuppgifter flyttar kan få stöd av Trygghetsstiftelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA