Här har planen lett till mer jämställda löner
Länsstyrelsen i Västernorrlands län är en av de fyra myndigheter i Publikts granskning som följt jämställdhetskraven till punkt och pricka. Den senaste kartläggningen resulterade i lönelyft för åtta kvinnor på myndigheten.
STs ordförande på länsstyrelsen, Oskar Norrgrann, är förvånad över att inte alla myndigheter har handlingsplaner.
– Är det inte lag på det? Det känns lite sorgligt att vi framstår som duktiga för att vi följt lagens minimikrav. Och lönerna är ju det som många tycker är det viktigaste i jämställdhetsarbetet.
På länsstyrelsen använde man ett verktyg som de centrala parterna tagit fram och som baseras på befattningsgrupperingar för tjänster i staten, Bestasystemet.
– Det verktyget fungerade väldigt bra för oss, säger Oskar Norrgrann. Det kräver engagemang, man ska diskutera och värdera alla olika arbetsuppgifter och tjänster och bryta ned Besta-grupperna i mindre delar. Men det är ingen enorm arbetsinsats.
Kartläggningen visade bland annat att kvinnor i flera fall hade lägre lön än män när man jämförde olika typer av tjänster med samma svårighetsgrad, det som i lagen kallas likvärdiga arbeten.
– Ibland hade vi olika åsikter, och då krävde vi att arbetsgivaren skulle förklara varför det var skillnader, säger Oskar Norrgrann. Om de inte kunde göra det rättades lönen till.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.