Handlingsplan för arbetsmiljöpolitik

ARBETSMILJÖ2010-09-27

Arbetsmarknadsminister Tobias Billström har presenterat en ny nationell handlingsplan för arbetsmiljöpolitiken 2010-2015. Men de konkreta åtgärderna ska preciseras först i efterhand.

Handlingsplanen är den första i sitt slag och ska utgöra en grund för arbetsmiljöpolitiken. Tobias Billström betonar att han vill förnya begreppet arbetsmiljöpolitik till något mer positivt, där inte bara risker bedöms utan även arbetet för hälsa och nya möjligheter lyfts fram. Arbetsmiljöpolitiken måste även moderniseras och anpassas till dagens arbetsformer då många inte har en fast, fysisk arbetsplats att gå till, anser han.

En av de få konkreta åtgärder som han presenterar är uppdraget att skapa ett interaktivt IT-baserat verktyg för riskbedömningar. Det ska, förutom den traditionella riskbedömningen av arbetsskador, även innefatta frågor som hur väl personalen trivs och vilket inflytande den har över arbetsplatsen. Billström kallar det ”ett omvänt CV” där företagaren kan presentera sin potential för arbetstagaren och visa hur de arbetar för en bättre arbetsmiljö.

LO kritiserar den nya handlingsplanen och anser att Sverige måste leva upp till den standard som satts av FN:s arbetsmarknadsorgan, ILO. Där rekommenderas en inspektör per 10 000 anställda, vilket Sverige hade innan alliansen kom till makten. LO anser dessutom att forskningen kring arbetsmiljön måste utvecklas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA