Haikola kvar i högskoletopp

HÖGSKOLAN2012-06-01

Regeringen har utsett universitetskansler Lars Haikola till ledare för den nya myndigheten Universitetskanslerämbetet. STs sektionsordförande Jean-Pierre Zune är positiv.

– Jag tror att folk känner en viss lättnad, nu vet man ungefär vad som kommer att hända, säger Jean-Pierre Zune.

Universitetskanslerämbetet och en andra högskolemyndighet, Universitets- och högskolerådet, ska enligt regeringens förslag bildas vid kommande årsskifte. Samtidigt läggs de tre myndigheterna Högskoleverket, Verket för högskoleservice och Internationella programkontoret för utbildningsområdet ned.

Chef för Universitets- och högskolerådet, UHR, blir Ulf Melin. Han är i dag generaldirektör på Internationella programkontoret för utbildningsområdet.

ST-sektionen på Högskoleverket var på flera punkter kritisk till den utredning som ligger till grund för ombildningen. Utredaren Birgitta Böhlin hade föreslagit omfattande besparingar trots att något sådant krav inte fanns i utredningsdirektiven. Dessutom skulle uppdragen att arbeta för jämställdhet och breddad rekrytering slopas helt.

Även de berörda myndigheterna hade starka invändningar, bland annat mot de föreslagna nedskärningarna. Men nu sätts alltså två av de tidigare myndighetscheferna i toppen för de nya myndigheterna.

– Jag uppfattar det lite som krishanteringslösning, kommenterar Jean-Pierre Zune. Och det kan i och för sig bli bra, det kan innebära att det inte blir så stora förändringar. Lars Haikola är en garanti för att kvalitetssystemet fungerar och blir det viktigaste i verksamheten.

– Men vi vet fortfarande inte hur det blir med bemanningen.

Huvuddelen av Högskoleverket ska ingå i Universitetskanslerämbetet, som ska ansvara för kvalitetsgranskning och tillsyn. Universitets- och högskolerådet ansvarar bland annat för service internationellt samarbete.

Utredningen hade föreslagit att chefstiteln universitetskansler skulle tas bort i samband med omorganisationen. Men utbildningsminister Jan Björklund säger i ett pressmeddelande att regeringen vill ha kvar titeln:

”Titeln universitetskansler har funnits i den svenska akademiska världen sedan 1600-talet. Självklart ska den finnas kvar även i framtiden.”





 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA