Annons:

"Grov felbedömning bakom reform"

SJUKREGLER2010-03-01

Regeringen har grovt felbedömt vårdbehovet hos de långtidssjukskrivna. En enkät med ST-medlemmar visar att de flesta utförsäkrade är för sjuka för att arbeta.

I en debattartikel i Dagens Nyheter, DN, berättar STs ordförande Annette Carnhede och utredaren Roger Syrén om en enkätundersökning som besvarats av 3 500 ST-medlemmar vid Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Sex av tio anser att de som blev utförsäkrade vid årsskiftet och tvingades över till Arbetsförmedlingen främst behöver medicinsk rehabilitering och vård. Och två av tre tror inte att Arbetsförmedlingen klarar uppdraget i introduktionsprogrammet att förmedla jobb och/eller stödinsatser till alla långtidssjukskrivna inom avsedd tid.

”Regeringen har angett att långtidssjuka ska få individuellt utformad hjälp på Arbetsförmedlingen, att de som behöver ska få aktiva rehabiliteringsinsatser, samt att sjuka inte ska tvingas ut i arbetslivet. Om regeringen, med ministrarna Cristina Husmark Pehrsson och Sven-Otto Littorin i spetsen, står fast vid de ambitionerna så måste de lyssna på de anställda på arbetsförmedling och försäkringskassa”, skriver Annette Carnhede och Roger Syrén.

Enligt enkäten visar verkligheten att de flesta som deltar i Arbetsförmedlingens program får sänkt ersättning, tvärtemot regeringens utfästelser. Myndigheternas egna anställda anser att regelverket inte är anpassat efter behoven hos de sjuka. Och två av tre anser att de lagar, regler och politiska beslut som de har till uppdrag att jobba efter inte är anpassade till människors behov. Fyra av tio säger sig inte heller ha fått tillräcklig information om vad reformen innebär för deras arbete.

”Regeringen har grovt felbedömt vårdbehovet hos de långtidssjukskrivna, trots upprepade varningar. De flesta utförsäkrade är helt enkelt fortfarande sjuka. Det är den verklighet som försäkringskassehandläggare och arbetsförmedlare ställs inför i mötet med sina klienter. Den verkligheten är helt annorlunda än den bild som regeringen utgått ifrån”, skriver Annette Carnhede och Roger Syrén.

Debattartikeln utmynnar i en rad frågor till de ansvariga statsråden Cristina Husmark Pehrsson, M, och Sven-Otto Littorin, M, och ett krav på att förutsättningarna för sjukförsäkringsreformen ändras och att de berörda myndigheterna får ökade resurser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Rossina (ej verifierad) mån, 03/01/2010 - 19:46
Tack för att ni har tag i denna otroligt viktiga fråga som orsakar så mycket lidande och oro hos de sjuka och försvårar arbetet för den tjänsteman/kvinna som vill vara rättrådig och medmänsklig i sitt arbete och i sina bedömningar och beslut.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA