Annons:

Grönt för gd delta i offentlig debatt

STATEN2007-12-17

Myndigheter ska inte arbeta med opinionsbildning inför folkomröstningar, anser förvaltningspolitiska utredningen. Men ledning och anställda kan gärna delta i den offentliga debatten.

För sju år sedan uttryckte den parlamentariska Demokratiutredningen oro för att myndigheter agerar som opinionsbildare ”utifrån ett snävt verksamhetsintresse”. Det är stötande, en misshushållning med skattemedel och urgröper tilltron till deras opartiskhet, ansåg kommittén.

Det är bakgrunden till att regeringen låtit en ny kommitté, 2006 års förvaltningskommitté, ta upp frågan igen. Men kommittén har bara hittat ett exempel på olämplig opinionsbildning.

Det handlar inte om ”ett snävt verksamhetsintresse” utan om att myndigheter får i uppdrag att bedriva informationskampanjer inför folkomröstningar och andra politiska beslut.

– UDs och Skatteverkets uppdrag att informera om EU inför folkomröstningen 1994 var tveksam, anser kommitténs ordförande Yvonne Gustafsson, generaldirektör på Ekonomistyrningsverket.

Däremot ser hon inget olämpligt i att en myndighets ledning polemiserar mot regeringen.


– Det är viktigt att slå vakt om yttrandefriheten, och den gäller även myndighetsledningar. Generaldirektörer får vara hur kontroversiella de vill.

Däremot bör myndigheterna tänka på att de ska vara sakliga och opartiska i sin informationsverksamhet, enligt kommittén. Man bör därför överväga formen, och exempelvis vara försiktigt i fråga om att använda film som informationskanal.

– I film blir budskapet förenklat och mer onyanserat, vilket kan vara svårt att förena med kravet på saklighet, säger Yvonne Gustafsson.

Ingen myndighet har i dag några uttryckliga begränsningar av sina möjligheter att bedriva opinionsbildande verksamhet, men regeringen är fri att både utöka, minska eller precisera ett sådant uppdrag, påpekar kommittén. Ett konkret förslag är att bilda tillfälliga kommittéer om det gäller kontroversiella frågor eller om flera myndigheter berörs.


Utredningen har även undersökt de eventuella problemen med små myndigheter men kommer fram till att de inte är särskilt påtagliga och att småskaligheten också har fördelar. Deras administrativa börda bör dock minskas och servicen till dem förbättras.

Ett slutbetänkande om statens uppgifter och styrning kommer i december 2008.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA