Annons:

Vid passexpeditionen i Bålsta jobbar de anställda övertid varje dag, säger Therese Croner, till höger. I Uppsala kan det stå hundra personer i kö vid stängningsdags, säger Åsa Holmgren. Foto: Johan Wahlgren.
Vid passexpeditionen i Bålsta jobbar de anställda övertid varje dag, säger Therese Croner, till höger. I Uppsala kan det stå hundra personer i kö vid stängningsdags, säger Åsa Holmgren. Foto: Johan Wahlgren.

Grannlänets förändring gav mera jobb

POLISEN2014-05-28

Stockholmspolisens beslut att slopa drop in-tider för pass har fått stora konsekvenser för passexpeditionerna i Bålsta och Uppsala. I Bålsta behöver man ibland ta in polis för att hålla ordning i vänthallen.

I januari tog Polisen i Stockholms län bort drop in-tiderna för pass och nu finns det bara möjlighet att boka tid i förväg.

Beslutet har fått konsekvenser för näraliggande passexpeditioner. I Bålsta, där man fortfarande har drop in, är situationen akut. I april beställdes 630 pass i Bålsta för uthämtning i Stockholms län. Det kan jämföras med 18 ett år tidigare.

– Arbetsmiljön är inte bra i Bålsta överhuvudtaget. De jobbar övertid varje dag, säger Therese Croner, sektionsordförande för ST inom polisväsendet.

De som söker pass får vänta länge och det blir irriterat, varmt och bullrigt. Den lilla stationen är inte dimensionerad för den anstormning som har varit, förklarar hon.

Biträdande närpolischefen Andreas Pallinder bekräftar bilden.

– Det är en ohållbar situation, så här kan vi inte fortsätta. Det får fungera under en begränsad period, men något måste göras, säger han.

Andreas Pallinder säger att de gjort vad de har kunnat och bland annat anställt en ny passhandläggare. Men det stora problemet är att lokalen inte rymmer en fotostation till.

Det är inte ovanligt med väntetider i upp till tre timmar.

– Vi har fått ta in polis för att hålla ordning i vänthallen, inte minst i förebyggande syfte. Dessutom får polis hjälpa till när vi stänger så att ingen smiter in när någon går ut.

Även Polisen i Uppsala har påverkats av att Stockholmspolisen tagit bort drop in-möjligheten. I april hade man 965 passansökningar med utlämning i Stockholm, jämfört med 57 samma månad förra året. Kontoret har anställt tre nya passhandläggare.

– Vi har ofta över hundra personer i kö vid stängningsdags. När vi öppnade dörren i morse var det tjugofem på kö utanför, säger Åsa Holmgren, ST-medlem och tillförordnad chef för enheten extern service i Uppsala.

Hon berättar att de har haft ett möte med Stockholmspolisen och bett dem öppna för bokningar för längre tid framåt än de två månader som är nuvarande gräns.

– De tänkte inte på att deras beslut kunde drabba oss, säger Åsa Holmgren, som ändå tycker att de hade ett bra möte och fick förståelse för sina synpunkter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA