Gotlandsförsöket förlängs
Regeringen vill förlänga försöket med samordnad länsförvaltning på Gotland till och med 2010. ST är mycket kritiskt till förslaget.
Sedan 1998 har Länsstyrelsen på Gotland tagit över länsarbetsnämndens och Skogsstyrelsens uppgifter inom länet. Försöket med samordnad länsförvaltning skulle först pågå fram till 2003, men har redan förlängts en gång. Nu har regeringen alltså beslutat föreslå riksdagen att förlänga försöket ytterligare.
– Regeringens målsättning är att Gotland även i framtiden har en hög kvalitet och kompetensnivå i den statliga verksamheten i länet. Genom att länsstyrelsen samordnar Skogsstyrelsen och länsarbetsnämndens verksamhet har vissa synergier uppnåtts. Den viktigaste effekten har dock varit att Gotland har kunnat behålla centrala tjänster i länet, vilket annars hade varit svårt, säger den ansvarige ministern Sven-Erik Österberg i en kommentar.
Statskontoret föreslog i sin utvärdering att modellen skulle bli permanent, men regeringen har inte velat föregripa Ansvarskommitténs bedömning av den statliga verksamheten på regional nivå.
ST delar inte den positiva synen på försöket, utan vill helst avbryta det.
– Vi anser att arbetsmarknadspolitiken ska vara nationell och inte delas upp på regioner, säger Lars-Erik Backström, andre vice ordförande för ST inom Arbetsmarknadsverket.
Han anser att arbetsförmedlingen på Gotland inte fungerat lika bra i länsstyrelsens regi – något som i slutändan drabbat gotlänningarna.
– Vi ser att resultaten inte utvecklats i samma takt som i övriga landet.
ST har också pekat på att det varit påfrestande för personalen att jobba i en verksamhet som i det dagliga arbetet styrs av två olika myndigheter. Att det nu blir ett fortsatt tidsbegränsat försök tycker Lars-Erik Backström är särskilt olyckligt.
Länsstyrelsen på Gotland är positiv till försöket, men landshövding Marianne Samuelsson hade helst sett att den samordnade länsförvaltningen permanentades.
– För oss är det viktigt att ha en samlad förvaltning, annars blir länet för litet för att vara effektivt.
Marianne Samuelsson stöder ordningen med sektorsmyndigheter som har ett nationellt ansvar inom sitt område, som Arbetsmarknadsverket och Skogsstyrelsen. Det finns ingen konflikt mellan ett sådant system och Gotlandsmodellen, anser hon:
– De nationella målen gäller ju även oss inom länsförvaltningen och jag ser inga problem att klara det.
Den gotländska s-riksdagsledamoten Lilian Virgin, själv ST-medlem, är också positiv.
– Jag ser det här med Gotlandsögon och då tror jag att det är det bästa. Jag tror att vi skulle mista en del av styrningen av verksamheten annars, säger hon och pekar på att andra statliga myndigheter, som Lantmäteriverket, flyttat verksamhet från Gotland.
Lars-Erik Backström hoppas ändå att ST ska lyckas få henne och hennes kollegor i riksdagen att ändra uppfattning och avbryta försöket:
– Vi kommer att försöka få till träffar med riksdagsfolk och presentera siffrorna som visar de sämre resultaten. Det tycker vi är avgörande. Det är jättesvårt att ändra ett sånt här beslut, men vi ska göra det vi kan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.