”Gör en myndighet av länsstyrelserna”

REGIONFRÅGAN2010-08-19

Statskontoret pekar på möjligheten att göra länsstyrelserna till en myndighet. I en ny skrift är det ett av tre scenarier. I ett annat samlas statliga myndigheter under samma tak i regionerna.

Statskontoret presenterar olika utvecklingsvägar för den statliga regionala organisationen i en skrift. Enligt ett pressmeddelande är det mot bakgrund av behovet att samordna och effektivisera styrningen av länsstyrelserna som möjligheten att inordna dem i en myndighet lyfts fram. En samlad myndighet skulle ge förutsättningar att öka flexibiliteten i organisationen och rationalisera verksamheten.

Det andra scenariot, med regionala Statens hus, utgår från att behovet av statlig samordning på regional nivå inte är så stort. Om man tonar ner samordningsambitionerna skulle länsstyrelsen kunna spela en roll som myndighetshotell.

Det tredje scenariot utgår från landshövdingarnas unika ställning. Oftast har landshövdingen lite att göra med det dagliga förvaltningsmässiga arbetet på länsstyrelsen. Om landshövdingen frigörs från länsstyrelsen skulle denne kunna utnyttjas av regeringen för olika uppdrag, menar Statskontoret. Enligt skriften är en förutsättning att landshövdingarna blir färre till antalet.

”Vår tanke är att skriften ska inspirera till fortsatta diskussioner om hur statens regionala organisation kan och bör utvecklas. Det är en fråga som har funnits på den politiska dagordningen under lång tid och förhoppningen är att vår rapport ska kunna bidra till ett ställningstagande”, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA