Godtycklig rättsprocess för asylsökande

ASYL2011-09-21

Asylsökande riskerar att drabbas av en godtycklig rättsprocess. Det hävdar Röda Korset i en rapport efter en granskning av närmare 470 domar i de tre migrationsdomstolarna.

Det finns stora skillnader mellan bedömningarna i Sveriges tre migrationsdomstolar. Också inom respektive domstol finns påtagliga skillnader. Det hävdar Röda Korset och Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt i en gemensam rapport. I värsta fall drabbas asylsökande av en godtycklig rättsprocess där lika fall bedöms olika.

Rapporten visar på stor variation i bedömningarna från de tre migrationsdomstolarna, när det gäller uppehållstillstånd med anledning av skyddsbehov. I rapporten granskas närmare 470 avgöranden under periodennovember 2010 till februari 2011 i migrationsdomstolarna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

”Det är inte bra utifrån ett rättssäkerhetsperspektiv att det råder så stora skillnader i bedömningarna. Tillämpningen måste vara enhetlig, samtidigt som varje enskilt ärende måste bedömas individuellt med beaktande av de särskilda omständigheter som råder i just det ärendet”, skriver Röda Korsets Alexandra Segenstedt i ett pressmeddelande.

Röda Korset efterlyser också fler prejudicerande domar från Migrationsöverdomstolen, för att ge migrationsdomstolarna vägledning och skapa en mer enhetlig rättstillämpning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA