Annons:

Goda arbetsvillkor ska vara ett krav

UPPHANDLING2012-02-06

Offentliga upphandlare ska alltid kräva villkor i nivå med kollektivavtalen, skriver den fackliga centralorganisationen TCO i sitt remissvar till upphandlingsutredningen. Man föreslår också att en statlig myndighet får ansvar att hjälpa upphandlarna med det.

”Skandalerna i äldreomsorgen visar att offentlig upphandling inte bara kan jaga ett lägsta pris, utan också måste garantera att upphandlingen resulterar i god kvalitet och att viktiga samhällsmål uppnås.

Det säger TCOs ordförande Eva Nordmark i en kommentar till upphandlingsutredningens första betänkande. Utredningens slutbetänkande ska lämnas i juni.

Dagens upphandlingsregler har fått mycket kritik för att vara krångliga, stelbenta och otydliga. Problemen har lett till att myndigheterna ofta inte förstår att de har rätt att ställa både miljökrav och sociala krav på leverantörerna, enligt TCO.

Därför behövs både enklare lagstiftning och bättre stöd till upphandlarna. En statlig myndighet bör få ansvar för att hjälpa upphandlarna att ställa sociala krav, anser TCO. Det tycker även Arbetsmiljöverket, som vill lägga den uppgiften på regeringens Miljöstyrningsråd. Rådet har redan den rollen när det gäller miljöhänsyn vid upphandlingar.

TCO vill också förbättra inköparnas status, genom utbildning och genom ett nytt certifieringssystem som sätter ribban för kvaliteten i offentlig verksamhet.

Andra krav är att lagen tydligt slår fast att myndigheter ska ställa krav på kollektivavtalsenliga villkor. Även på den punkten får TCO medhåll av Arbetsmiljöverket. Dessutom ska företag som får offentliga kontrakt garantera sina anställda meddelarfrihet, anser TCO. Medarbetare ska kunna slå larm om missförhållanden när verksamheten finansieras av skattebetalarna.

TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär, som sitter i en referensgrupp till upphandlingsutredningen, är orolig för att utredningen har får dåliga resurser när det gäller sociala krav i upphandling.

– När det gäller miljökrav är utredningen välförsedd med kunskap, men den är underbemannad i fråga om arbetsrättslig kompetens. Det finns en risk att man blir osäker när man ska sätta ned foten i konkreta frågor där det finns olika uppfattningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA