Glädje på tingsrätter

RÄTTSVÄSENDET2011-05-13

Vid tingsrätterna i Norrtälje och Mora gläds man över gårdagens besked att domstolarna blir kvar. ”Självklart är vi jätteglada. Det hade varit en stor börda att pendla till Attunda”, säger Ann-Charlotte Sigrén, domstolssekreterare och arbetsplatsombud för ST.

I en debattartikel publicerad i flera landsortstidningar på torsdagen meddelade regeringen överraskande att det inte blir något av med nedläggningen av tingsrätterna i Hässleholm, Mora, Eksjö och Norrtälje.

Turerna har varit många runt förslaget. I januari föreslog Domstolsverket att de fyra tingsrätterna skulle läggas ned då de riskerade att bli för små, ett förslag som stöddes av regeringen.

– Då gick funderingarna om man skulle ta sig till Stockholm istället, eftersom det är närmare än Attunda, eller om man skulle sluta helt med det här yrket, säger Ann-Charlotte Sigrén.

Sedan visade det sig att en majoritet i riksdagens justitieutskott var emot planerna. Men när riksdagen skulle fatta beslut röstade två socialdemokratiska ledamöter ändå på regeringens linje.

Enligt Ann-Charlotte Sigrén har ovissheten varit det värsta.

– Man har gått i väntans tider, säger hon.

Efter beskedet om att utskottet skulle rösta mot en nedläggning beställde man tårta till kontoret för att fira.

Så kom beskedet om att utskottet förlorat omröstningen.

– Då fick vi avbeställa tårtan igen, säger Ann-Charlotte Sigrén. Men nu kan vi fira på riktigt.

På tingsrätten i Mora firades det också igår.

Ingrid Wikström, domstolssekreterare och arbetsplatsombud för ST i Mora, säger att folk redan hade börjat se sig om efter andra arbeten. Men enligt henne finns det inte många jobb i Mora och att flytta ner till Falun tycker de flesta är otänkbart, eftersom de har familj.

– Vi har levt på hoppet. Det hade kunnat gå precis hur som helst säger hon. Jag hörde beskedet på radion, men visste inte om jag skulle tro på det eller inte.

När de fick höra om de felaktiga knapptryckningarna, blev de inte förvånade.

– Vi bara suckade, säger Ingrid Wikström. Vi har varit med om så mycket. Men vi får hoppas att det här står sig ett tag. Man vet aldrig om de kommer att utreda frågan igen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA