Generös a-kassa gynnar jobben

OECD2007-09-13

Generös arbetslöshetsersättning ger högre produktivitet och jobb med högre kvalitet. Det säger OECD i analys av forskningsläget på arbetsmarknaden, skriver TCO-tidningen.

Så sent som förra året hävdade OECD att generösa system för arbetslöshetsersättning medverkar till att förlänga perioderna av arbetslöshet, och därmed inverkar negativt på sysselsättningen. Men nu lyfter organisationen fram senare forskning, grundad på jämförande länderstudier, som pekar i en helt annan riktning.

Om arbetslöshetsperioderna blir längre med hög a-kassa behöver det inte skada samhällsekonomin och BNP-tillväxten, säger man. Forskningen visar att matchningskvaliteten är högre i system med generös ersättning. Det är lättare att matcha den arbetssökande med ett mer kvalificerat och högre betalt jobb, som därmed är i nivå med hans eller hennes förmåga. Man stressas inte till att snabbt ta lägre betalda jobb.

Andra studier visar att strukturomvandlingen går snabbare i länder med höga ersättningar. Både arbetssökande som företag kan bli djärvare att ta (eller skapa) jobb i kunskapsintensiva sektorer när de har en stark a-kassa i ryggen, skriver TCO-tidningen.

TCOs samhällspolitiske chef Roger Mörtvik välkomnar OECD-rapporten, eftersom den stöder en generös försäkring som omfattar många:

– Regeringen har i hög grad byggt sin politik att försämra a-kassan på det gamla forskningsläget. Enligt det är sänkt ersättning ensidigt bra för ekonomin eftersom det leder till att folk söker jobb mer aktivt, vilket ökar sysselsättningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA