»De brister som kommer fram handlar mycket om ledningsfrågorna«, säger STs avdelningsordförande vid Myndigheten för yrkeshögskolan, Tilde Wengelin.
Bild: Henrik Rosenqvist
»De brister som kommer fram handlar mycket om ledningsfrågorna«, säger STs avdelningsordförande vid Myndigheten för yrkeshögskolan, Tilde Wengelin.

Generaldirektör avgår efter kritik

MYH2013-06-17

I en enkät uttrycker medarbetarna på Myndigheten för yrkeshögskolan missnöje med generaldirektören och den interna kommunikationen. I dag, måndag, har generaldirektör Pia Enochsson meddelat att hon lämnar sitt uppdrag i förtid.

Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, fick nyligen resultatet av den senaste medarbetarenkäten. På nästan varje område är omdömena sämre än vid den förra undersökningen 2011. Bottennappet får området ”samordning mellan avdelningar”, med omdömet 31 på en skala från 0 till 100. ”Intern kommunikation” får det låga betyget 37.

I en enkäten är förtroendet för generaldirektör Pia Enochsson svagt. Sedan 2011 har hennes betyg fallit från 64 till 51 bland nära 100 medarbetarna.

– Undersökningen visar tydligt på brister i samordningen och den interna kommunikationen. Många upplever att de har svårt att påverka besluten, säger STs avdelningsordförande Tilde Wengelin.

Hon pekar också på utfallet när det gäller mjuka begrepp:

– Arbetsgivaren borde verkligen ta tag i de frågor som handlar om att vara stolt över att arbeta på myndigheten. Vi är en ny organisation dit alla sökt sig de senaste åren och borde ligga högre på de områdena. Det är avgörande för att vi ska kunna rekrytera och behålla vår personal, menar Tilde Wengelin.

Pia Enochsson har inte velat ge några kommentarer om undersökningens resultat till Publikt, utan hänvisar till kommunikationschefen Christer Bergqvist.

Christer Bergqvist anser att resultatet av medarbetarundersökningen är i nivå med hur det ser ut på andra myndigheter och säger att det ännu inte finns beslut om några konkreta åtgärder.

I dag, måndag 17 juni, offentliggör Pia Enochsson sitt beslut att lämna myndigheten ett år innan hennes förordnande gått ut.

Christer Bergqvist förnekar att det finns ett samband mellan de anställdas missnöje med generaldirektören och hennes beslut att hoppa av i förtid:

– Jag tror inte att medarbetarundersökningen har påverkat beslutet. Hon har haft en lång period med tung arbetsbörda.

Avdelningschef Johan Blom går nu in som ställföreträdande generaldirektör tills regeringen utsett en efterträdare till Pia Enochsson.

Det bristande förtroendet för den avgående generaldirektören förklarar Christer Bergqvist så här:

– Kritiken är starkast där förändringarna varit störst. Det är naturligt att kritiken riktas mot den som upplevs som ansvarig för förändringar.

Christer Bergqvist anser att det finns en inbyggd spänning imom myndigheten, då den sysslar med både beviljande och tillsyn. Det skapar i sig ett avstånd mellan avdelningarna.

Det bristande förtroendet för den avgående generaldirektören förklarar Christer Bergqvist så här:

– Vårt arbete med att förtydliga roller och hur vi ska jobba mer effektivt kan vara en förklaring till att man inte tycker att utbytet mellan avdelningarna är detsamma som när vi började, säger han.

STs avdelningsstyrelse ska granska enkäten ytterligare. Den ska också diskuteras i skyddskommittén, säger Tilde Wengelin.

Pia Enochssons avhopp kom som en total överraskning för Tilde Wengelin:

– De brister som kommer fram handlar mycket om ledningsfrågorna. Vi har jobbat med att lösa samordningsproblemen ända sedan myndigheten bildades. Nu hoppas jag att vi kan lösa dem i samarbete med den nya ledningen.

Pia Enochsson. Foto: Catharina-Biesert
Pia Enochsson. Foto: Catharina-Biesert

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Thomas (ej verifierad) mån, 06/17/2013 - 22:06
Att säga att medarbetarundersökningen inte påverkade beslutet är troligen inte sant. Hade inte Publikt o SVT lagt fokus på detta med MAU så hade GD sannolikt inte fattat detta beslut nu Internt är detta tydligt då GD bokat möten o planerat för framtiden inom Myh.
Det är ett klokt beslut av GD att lämna sin plats, det bidrar o besparar fler uppsägninhar/angångnas inom myndigheten. Lite nytt hopp börjar spira.

Medarbetare har ofta fått höra att ingen är oersättlig, så även i detta fall. Myh kommer att klara sig bra ändå, och på sikt ännu bättre. Nu finns det möjlighet att förändra bristfälliga saker till det bättre.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA