Annons:

Bild: Getty Images

Du har en ­liv­försäkring i ditt kollektivavtal

KORT OM: TJÄNSTEGRUPP­LIV­FÖRSÄKRING2024-12-19

Tjänstegrupplivförsäkringen, som du har tack vare ditt kollektivavtal, ger dina efterlevande ekonomisk ersättning om du skulle dö. Därför är det viktigt att ha koll på vem som är förmånstagare.

  1. Tecknas av din arbetsgivare
    Tjänstegrupplivförsäkringen är en kollektivavtalad förmån som din arbetsgivare betalar in premier för. För statligt anställda är det Statens tjänstepensionsverk, SPV, som administrerar försäkringen. För privatanställda tjänstemän är det ett försäkringsbolag som sköter försäkringen.

  2. Gäller så länge du jobbar
    Försäkringen gäller så länge du arbetar, under förutsättning att du har jobbat minst åtta timmar i veckan. För statligt anställda gäller försäkringen till 66 års ålder, men även efter det om den försäkrade varit anställd och arbetat utan avbrott efter 66 års ålder. För privatanställda tjänstemän gäller försäkringen under samma förutsättningar och som längst till månaden före 70-årsdagen.

  3. Förmånstagare kan ändras
    Det är de efterlevande som måste anmäla dödsfallet till SPV eller försäkringsbolaget. Den som kan få ersättning vid dödsfall kallas förmånstagare. Vem som är förmånstagare framgår av försäkringsvillkoren för den tjänstegrupplivförsäkring du omfattas av. I de allra flesta fall kan du ändra på vem som är förmånstagare. Statligt anställda gör det på en blankett som tillhandahålls av Statens tjänstepensionsverk, privatanställda tjänstemän på sajten avtalat.se.

  4. Summans storlek beror på ålder
    Försäkringen ska ses som ett ekonomiskt grundskydd för efterlevande. Ersättningen är skattefri och utgörs av ett engångsbelopp. Den högsta möjliga ersättningen är sex prisbasbelopp, vilket 2024 är 343 800 kronor. Ersättningens storlek beror på arbetstagarens ålder vid dödsfallet och hur många timmar i veckan hen arbetat. Vid 55 års ålder börjar ersättningen trappas ned både för anställda på det statliga avtalsområdet och för privatanställda tjänstemän.

  5. Barn kan få en särskild ersättning
    I försäkringen kan det också finnas ett barnbelopp eller barntillägg som betalas ut till arvsberättigade barn under en viss ålder, vanligtvis 20 eller 21 år, eller i vissa fall om make eller maka saknas. Beloppet justeras beroende på barnets ålder och hur många timmar i veckan försäkringstagaren har arbetat. Ersättningen varierar från 0,5 till 2 prisbasbelopp.

  6. Begravningshjälp ger ytterligare stöd
    I statligt anställdas försäkringsskydd ingår även begravningshjälp. I tjänstegrupplivförsäkringen för privatanställda tjänstemän ingår begravningshjälp endast om förmånstagare för försäkringen saknas. I de flesta avtal ligger ersättningen på 0,5 prisbasbelopp.

Efterlevande kan få en särskild pension

Är du statligt anställd kan dina anhöriga också få så kallad efterlevandepension om du dör – den regleras i det statliga tjänstepensionsavtalet. En make eller maka får efterlevandepension under sex års tid. Även en sambo kan få efterlevandepension om ni har gemensamma barn. Beloppet beror på din lön och är minst 5 730 kronor per månad för 2024. Har du barn under 20 år får även de en efterlevandepension tills de fyller 20 år. För vissa privatanställda tjänstemän ingår en så kallad familjepension i pensionsavtalet, men den kan väljas bort till förmån för större inbetalningar till den egna pensionen.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA