Han planerar för nya kök
Hej Stuart Macdougall, köksansvarig på anstalterna Tygelsjö och Ringsjön.
Vad gör du på jobbet just nu?
– Kriminalvården är inne i en historisk expansion, och jag deltar i det arbetet. På anstalten Ringsjön bygger vi en ny avdelning där köksavdelningen ska ha ett utbildningssyfte – intagna ska arbeta i köket. Jag arbetar också med planeringen av köket i den blivande stora anstalten Trelleborg, som ska ha 740 platser. Jag måste använda all min erfarenhet från trettio år i restaurangbranschen och ha en vision, det är ett väldigt stort projekt. Vi måste också planera med en beredskap för att inrätta ännu fler platser på sikt, ett tioårsperspektiv.
Vad gör du på ditt jobb till vardags?
– Näringsrik och god mat är oerhört viktigt för de intagna, de har inte så mycket annat och det håller vår verksamhet lugn. Det ger också tillit när de intagna är med och lagar maten. På Tygelsjö gör intagna alla sysslor, de lagar mat, diskar, städar och planerar menyn. De som lär sig att laga mat blir konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden när de kommer ut, för kock är ett bristyrke. Själv pendlar jag mellan anstalterna Tygelsjö och Ringsjön och har väldigt varierande dagar. I dag har jag gjort frukostbullar till en anstalt och catering till den andra, har pratat med en anstalt om säkerhetsfrågor och serverat lunch till en delegation från Litauen. Det är brett och spännande hela tiden.
Varför är du medlem i ST?
– Jag kom från restaurangbranschen där facket var ganska svagt, men när jag började här var det en förtroendevald kollega som förklarade lite för mig. Jag gick en utbildning och insåg hur viktigt facket är. Det var också bra kollegor som var med i ST, det var viktigt för mig. Det var en bra grupp att hamna i.