Annons:

Styrning skapar administrativ börda för lärosäten

HÖGSKOLAN2024-12-19

Detaljerade instruktioner och uppdrag, brist på samordning, kort framförhållning och anhopning av uppdrag ökar den administrativa belastningen på lärosäten, enligt en ny rapport från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

UKÄ har haft regeringens uppdrag att kartlägga hur andra myndigheter påverkar den administrativa bördan på lärosäten. I uppdraget har ingått att bedöma vilka delar som har störst betydelse och att ge förslag på hur den administrativa bördan kan minska.

”Lärosätenas administrativa börda påverkas av kort framförhållning, korta svarstider och anhopning av uppdrag med ibland överlappande karaktär. Särskilt stor administrativ börda blir det när olika uppdrag påverkar samma miljö på lärosätet. Vi ser också att den administrativa bördan ökar när ett tydligt formulerat syfte i vissa utvärderingar eller vissa moment i en utvärdering inte är definierat. När syftet är otydligt försvåras den interna planeringen och det blir svårare att använda den insamlade informationen till egen verksamhetsutveckling”, konstaterar UKÄs utredare Lotten Glans i en nyhetstext på myndighetens webbplats.

I rapporten föreslår UKÄ att aktörer som Regeringskansliet, myndigheter och lärosäten ser över ambitionsnivån och strävar efter ändamålsenliga former för utvärderingar. Genom en bättre dialog kan aktörerna också tydliggöra intentioner, syften och mål, fokusera på framförhållning och möjliggöra långsiktig planering samt samordna och använda existerande underlag i högre grad, framhåller UKÄ.

”Det är vår förhoppning att rapporten bidrar till en diskussion och gemensamma insatser från Regeringskansliet, myndigheter och lärosäten för att minska den administrativa bördan”, understryker Lotten Glans.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA