Få statsanställda får julklapp av sin arbetsgivare
När myndigheterna måste spara ryker personalens klappar och julbord, visar Publikts enkät till statliga arbetsgivare. På Transportstyrelsen – som sedan tidigare inte delar ut gåvor till de anställda – försvann även julbordet i år. ”Tråkigt”, säger STs avdelningsordförande Anna Malmborg.
En lista över myndigheternas svar på frågan om de ger medarbetarna julklappar eller bjuder på julbord finns i slutet av artikeln.
Sedan Transportstyrelsen bildades 2009 har myndighetens anställda aldrig fått julklappar. Bidrag till julfest eller julbord har dock arbetsgivaren bjudit på – fram tills i år.
– Det är klart att medlemmarna har reagerat. Det är tråkigt. Julbordet är en bra social aktivitet och blir en fin avslutning på året, säger STs avdelningsordförande Anna Malmborg.
I stället har anställda ordnat egna aktiviteter där de betalat ur egen ficka, berättar hon. I vissa fall har det funnits en förening som kunnat betala för julfirandet.
Men även om det är tråkigt att arbetsgivaren sparat in på julbordet finns en viss förståelse, säger Anna Malmborg. Det var inget som kom som en överraskning.
– Vi har levt hela 2024 med ett totalt stopp för resor, konferenser och fysiska möten. Och nu är vi mitt inne i en omställning ovanpå det. Så man kan förstå beslutet, även om det så klart är tråkigt.
Transportstyrelsen är inte ensam om att dra in på julklappar eller julbord. Av de trettioen myndigheter som svarat på Publiks enkät är det sju som varken bjuder på julbord eller ger en julklapp. Majoriteten av de svarande, nitton myndigheter, uppger att de inte ger de anställda någon julklapp.
För de arbetsgivare som ändå ger julklappar i år har har det skattefria beloppet för julgåvor höjts från 500 kronor till 550 kronor. Tre av de myndigheter som i Publikts enkät svarat att de ger julklappar ger gåvor värda det nya maxbeloppet 550 kronor. De övrigas gåvor är värda mellan 300 och 500 kronor.
Vanligare än julgåvor är det dock att det bjuds på någon form av julmat. 16 myndigheter uppger att de står för jullunch eller julbord, och ytterligare några att det varierar mellan olika delar av myndighetens organisation.
Enligt Thomas Åding, avdelningsordförande för ST på Försäkringskassan, har medarbetarna på myndigheten inte fått julklappar av sin arbetsgivare på ”tio till femton år”. I år är det andra året på raken då även julavslutningen dras in, med hänvisning till det kärva ekonomiska läget.
– Att det inte ens blir en liten jultallrik är tråkigt. Det brukar ju vara något att samlas kring, säger Thomas Åding.
Både han och Anna Malmborg uppfattar betydelsen av julklapp och julbord på samma vis: Ett sätt för arbetsgivaren att visa uppskattning för arbetet som gjorts under det gångna året – och ett fint sätt för medarbetarna att mötas.
– Det är flera delar som nu uppfattas negativt i stället för positivt, säger Thomas Åding.
Han säger att det förts en diskussion med arbetsgivaren om vad personalförmåner som julbord kan betyda, och hoppas att julavslutningen kan återkomma nästa år.
På Transportstyrelsen tror Anna Malmborg att årets indragning av julbordet är temporär.
– I år har vi fått dra ned på allt, verkligen allt. Men med lite bättre tider tror jag att vi i alla fall kan få tillbaka julborden. Kanske blir det inte redan nästa år, det ser också väldigt tufft ut, men kanske längre fram.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.