Generaldirektör anlitade konsult för att utreda konsultkostnader

UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET2024-10-14

Universitetskanslersämbetets generaldirektör Martin Norsell anlitade en tidigare chefscoach som konsult för en utreda myndighetens höga konsultkostnader, skriver Dagens Nyheter. Konsulten hyrde i sin tur in sin son och sin svärson för att bistå i arbetet.

I februari i år kritiserade Statskontoret de omfattande inhyrningar av konsulter som kommit fram i samband med en granskning.

Som nytillträdd chef ansåg Martin Norsell att Universitetskanslersämbetet, UKÄ, behövde ta hjälp av en oberoende utredare för att reda ut dessa omfattande konsultuppdrag, skriver tidningen.

Martin Norsell tog kontakt med en person som fungerat som hans coach på hans tidigare jobb som rektor för Högskolan Dalarna, för att be honom att genomföra utredningen. De kom i mars i år överens om ett arvode på 1 100 kronor per timme, skriver Dagens Nyheter. Uppdraget skulle redovisas senast 30 april. Någon upphandling gjordes aldrig.

”Det här är inget konstigt”, säger Martin Norsell till Dagens Nyheter.

Men utredningsuppdraget drog ut på tiden, trots att den förre coachen anlitade både sin son och sin svärson för att hjälpa till. Först i augusti var slutredovisningen klar och överlämnades till UKÄ tillsammans med en faktura på 1,2 miljoner kronor.

Martin Norsell säger till tidningen att han inte gjorde något fel som gav uppdraget till sin gamla coach i stället för att göra en offentlig upphandling. Att stoppa utredningen för att göra en upphandling hade bara ökat konsultkostnaderna, menar han.

”Mitt fokus var att stoppa blödningen”, säger han till tidningen och syftar på rapporten från Statskontoret som visade att inhyrningen av konsulter kostat UKÄ 46 miljoner kronor under åren 2021-2024.

Enligt Dagens Nyheter är Martin Norsells tidigare coach fortfarande engagerad av UKÄ, som generaldirektörens personliga chefscoach. I den egenskapen fakturerar konsulten löpande myndigheten för att stötta generaldirektören i hans ledarskap, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA