Gemensamma insatser fick effekt
Rehabiliteringsåtgärder som är arbetslivsinriktade har effekt. De leder till kortare sjukskrivning och ökad chans till jobb. Det skriver Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i en utvärdering som överlämnats till regeringen.
Sedan 2012 samarbetar Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kring sjukskrivna. Förra året gjorde myndigheterna 22 000 gemensamma kartläggningar.
Enligt myndigheternas rapport har 48 procent av dem som fått arbetslivsinriktade insatser och hunnit lämna samarbetet under 2013 gått vidare till ett arbete eller utbildning, ytterligare 20 procent har gått in i ett arbetsmarknadspolitiskt program eller öppen arbetslöshet.
Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har också bedrivit en försöksverksamhet där sjukskrivna personer slumpmässigt delats in i två grupper.
I försöksgruppen kallades sjukskrivna till gemensam kartläggning på en gång medan kontrollgruppen fick vänta i tre månader. Utvärderingen visar att sannolikheten att avsluta sjukfallet var 4,8 procentenheter större för försöksgruppen jämfört med kontrollgruppen
Sannolikheten att ha gått till arbete eller utbildning var 5,5 procentenheter större för försöksgruppen.
”Den här rapporten visar tydligt att rehabiliteringsinsatserna har en effekt, och det är värdefullt. Det finns fortfarande stora kunskapsluckor kring vilka insatser som är effektiva för att främja sjukskrivnas återgång i arbete, därför är det ett av våra högst prioriterade analysområden”, skriver Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.