Gemensam administration väcker oro

HÖGSKOLA2009-11-19

Sju lärosäten utreder möjligheten att slå samman sin löneadministration. Men en centralisering skulle slå sönder de lokala kontaktytorna, befarar ST på Mittuniversitetet.

Sju lärosäten ska undersöka möjligheten att skapa en gemensam löneadministration för de 7 000 lönespecifikationer de hanterar varje månad. Administrationen skulle antingen placeras på ett av lärosätena, eller bli en egen enhet.

De lärosäten som ingår i samarbetet är Karlstads universitet, Mittuniversitetet, Malmö högskola, Högskolan Kristianstad, Högskolan Väst, Högskolan i Skövde samt Mälardalens högskola. Samtliga har i dag samma typ av system för personaladministration, Palasso.

På Mittuniversitetet arbetar i dag fem lönehandläggare vid universitets tre campus i Härnösand, Sundsvall och Östersund. Deras lokala närvaro är svår att ersätta, anser STs sektionsordförande Lollo Ljuslin.

– Handläggarna vet vilka vi är, de ger stöd till chefer och personal, kan frågor om avtal, skatt, försäkringar och pension, säger hon. Att universitetet vill effektivisera kan man inte säga något om. Konsekvenserna, däremot, påverkar all personal vi har. Vi kommer absolut inte att få samma service som i dag.

ST på Mittuniversitetet efterlyser en ordentlig konsekvensanalys innan något definitivt beslut fattas. Just nu pågår upphandling av en konsult som ska leda arbetet som väntas vara klart före årsskiftet. Efter rapport i vår räknar lärosätena med beslut före sommaren 2010.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA