Fyra av fem professorer är män

HÖGSKOLAN2011-04-14

Yngre män som avlagt doktorsexamen blir professorer i betydligt högre grad än kvinnliga doktorer i motsvarande ålder. Och även om kvinnliga professorer blivit något vanligare så är fortfarande fyra av fem män.

Utvecklingen går framåt, om än långsamt, konstaterar Högskoleverket i ett pressmeddelande. Könsskillnaderna är något mindre bland dem som doktorerade på 90-talet jämfört med på 80-talet. Ändå är bara var femte professor kvinna.

Högskoleverket har i rapporten ”Forskarkarriär för både kvinnor och män?” kommit fram till att män som doktorerat innan de fyllt 30 år har lättare att göra professorskarriär än doktorerade kvinnor i motsvarande ålder. Drygt nio procent av de män som doktorerade mellan 1992 och 1997 och då var under 30 år blev professorer inom 12 år. För kvinnorna är motsvarande siffra drygt tre procent.

Men för dem som doktorerat efter 40 års ålder är chansen att bli professor relativt lika oavsett kön.

Ett skäl som Högskoleverket anger till att kvinnor mer sällan blir professorer är att de publicerar sina forskningsresultat mindre än manliga forskare. Något som enligt Högskoleverket kan bero på att de har sämre resurser och nätverk.

Männen lämnar oftare högskolan efter att ha doktorerat. Trots det är det svårare för de kvinnor som är kvar att avancera, konstaterar Högskoleverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA