Frusen skuldra skäl för uppsägning
Postens uppsägning av en sjukskriven medarbetare hade saklig grund. Det fastslår Arbetsdomstolen, AD, i en dom. Eftersom omplacering inte var möjlig var uppsägning enda alternativet.
Fackförbundet Seko hade stämt Posten inför AD, sedan en 58-årig medlem som arbetat vid Posten sedan 1987 blivit uppsagd i april 2005. Mannen arbetade som postsorterare, när han i maj 2003 blev sjukskriven med värk i axel och armbåge. Han har inte återkommit i tjänst sedan dess.
Enligt Seko har Posten inte skött sin rehabiliterings- och omplaceringsskyldighet och därmed inte haft saklig grund för uppsägningen.
Posten menar att man utfört en rehabiliteringsutredning och att man diskuterat olika möjligheter till omorganisation för att mannen enbart skulle få sådana arbetsuppgifter som han klarade av, men i samtliga fall kommit fram till att det skulle påverka den övriga organisationen och medarbetarna så negativt att förändringarna inte var rimliga.
AD delar Postens bedömning och tycker inte att Posten brustit i sin rehabiliteringsskyldighet. I och med detta anser AD även att Posten haft saklig grund för uppsägningen av mannen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.