Annons:

Friande dom för tjänstefel överklagas

ÅKLAGARMYNDIGHETEN2024-08-20

Det var fel av tingsrätten att frikänna en åtalad åklagare från anklagelsen om tjänstefel, anser chefsåklagaren Nicklas Englund vid särskilda åklagarkammaren. Han överklagar därför den friande domen till hovrätten.

Den åklagare som målet gäller åtalades för tjänstefel sedan han deltagit i förarbetet inför en tjänstetillsättning, där den sökande som förordades tidigare haft en kärleksrelation med honom. Enligt åtalet var den åtalade därmed uppenbart jävig och hade ett privat och personligt intresse av frågan om kvinnan skulle få den sökta tjänsten. Även vid den tidpunkt då beslutet fattades anser chefsåklagare Nicklas Englund att de två berörda hade en nära och intim relation, vilket också framgår av konversationer som de två haft vid tiden för anställningsbeslutet.

I sin dom, som kom i början av juli, håller tingsrätten med åklagaren om att de mejl- och chattkonversationer som lagts fram visar att den åtalade hade en nära relation med den jobbsökande vid tiden för beslutet. Det ger enligt tingsrätten anledning att objektivt ifrågasätta den åtalades opartiskhet i förhållande till den sökande vid handläggningen av tjänstetillsättningsärendet.

Tingsrättens gjorde därför bedömningen att den åtalade varit jävig och hade åsidosatt vad som gäller vid myndighetsutövning när han ändå deltog i beslutet. Tingsrätten bedömer också att den åtalade själv måste ha insett att det fanns en jävssituation och uppsåtligen åsidosatt vad som gällde för tjänsteutövningen. Men tingsrätten anser att tjänstefelet är att betrakta som ringa och därför inte ska medföra något straffansvar.

I överklagandet till hovrätten skriver chefsåklagare Nicklas Englund att den åtalade uppsåtligen begick tjänstefel genom att delta i beslutet gällande anställningen trots att han var jävig, och att det finns mycket litet utrymme att bedöma ett uppsåtligt tjänstefel som ringa.

Nicklas Englund påpekar också att åklagarmyndighetens personalansvarsnämnd i ett yttrande uttalat att den åtalade mannen skulle riskera avsked vid en fällande dom. Enligt överklagandet visar detta på att även ansvarsnämnden gjort bedömningen att tjänstefelet inte varit ringa.

Därför anser Niklas Englund att det tjänstefel som han väckt åtal för inte ska bedömas som ringa, att påföljden bör bestämmas till villkorlig dom och att en sådan dom i enlighet med huvudregeln ska förenas med dagsböter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA