Fransk proteststrejk mot nedskärningar

FRANKRIKE2007-02-08

Försämrad köpkraft och nedskärningar var orsaken till gårdagens generalstrejk inom den franska offentliga sektorn.

- Regeringen har bestämt att den offentliga sektorn ska bantas, utan att först definiera vad vi ska prioritera. Det är inte särskilt intelligent, säger Jean-Marc Canon, generalsekreterare för fackförbundet CGTs federation för statsanställda.

Men igår, på torsdagskvällen, var han nöjd. Enligt olika uppskattningar hade mellan 20 och 30 procent av alla anställda svarat på strejkvarslet från de centrala förbunden. Störst uppslutning fick aktionsdagen inom skolan, men även på andra förvaltningar, som på skattemyndigheterna, hade många lagt ner arbetet.

Utöver ett stort antal demonstrationer runt om i landets mindre städer, deltog dessutom omkring 80 000 personer i protesttåget i Paris.

- Mobiliseringen var stark. Det är ett tydligt tecken på att missnöjet är utbrett, säger Jean-Marc Canon.

Högerregeringen har tidigare meddelat att varannan offentlig tjänst, som blir ledig efter pensionsavgångar, inte ska tillsättas. Under 2007 innebär det en neddragning med 15 000 personer. I förhållande till att hela den offentliga sektorn omfattar omkring fem miljoner personer i Frankrike, kan det tyckas relativt lite.

- Problemet är att det redan saknas personal inom flera departement. Kultur är ett exempel på ett område där de anställda ständigt tampas med för små resurser, säger Jean-Marc Canon.

Men torsdagens protester gällde också löneutvecklingen. Förra året fick de offentliganställda ett påslag på 1,5 procent. Fackförbunden hävdar att detta bara kompenserar inflationen och att betydligt kraftigare ökningar behövs på grund av en eftersläpning. Enligt facken har personalens köpkraft minskat med 6 procent sedan år 2000.

Om två månader är det presidentval i Frankrike, men Jean-Marc Canon säger att generalstrejken inte är något inlägg i valdebatten. Däremot har flera av kandidaterna reagerat på protesterna.

- Det är bättre med färre, men bättre betalda och mer uppskattade, offentliganställda, sa högerns Nicolas Sarkozy. Medan socialistpartiets Ségolène Royal sa sig ha förståelse för mobiliseringen och förklarade att det tvärtom saknas personal på flera områden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA