Frankrike satsar på mångfald

FRANKRIKE2008-12-08

Det ska bli mer mångfald inom den franska offentliga sektorn. De ansökningsprov som används i staten ska ändras, eftersom de anses leda till etnisk diskriminering.

Staten är Frankrikes största arbetsgivare. Lejonparten av nyanställningarna görs via ansökningsprov, som ska garantera en jämlik rekrytering.

Trots detta ”diskriminerar” staten.

1,3 procent av medborgarna har i dag två föräldrar som är födda i Nordafrika, men de utgör ändå bara 0,6 procent av de som arbetar inom den offentliga sektorn.

Förklaringen är inte att barn till afrikanska invandrare är underrepresenterade vid ansökningarna, utan på hur proven är utformade, säger franska forskare. De klarar alla tekniska tester lika väl som andra kandidater, men de får i allmänhet sämre resultat på prov i allmänbildning.

Presidentvalet i USA har återigen dragit igång debatten kring den etniska diskrimineringen i Frankrike. Nu har regeringen undertecknat ett nytt mångfaldsavtal. Ansökningsproven kommer att vara kvar, men de ska göras om.

Dessutom ska juryn som behandlar resultaten få utbildning i diskrimineringsfrågor.

Karriärmöjligheterna inom den offentliga sektorn ska också ses över, med målet att minska de hinder som i dag gör det svårare både för etniska minoriteter och för kvinnor att stiga i graderna.

I det här fallet får regeringen stöd av facken.

- Ansökningsproven har helt klart sina brister och behöver göras om. Men vi är ändå måna om att behålla den här anställningsformen, eftersom den bygger på en jämlikhetstanke, säger Brigitte Jumel, ledare för de offentliganställda inom fackförbundet CFDT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA