Bild: Mostphotos

Framgång i kamp mot organiserad brottslighet

BROTTSLIGHET2021-03-31

Tolv myndigheters gemensamma arbete mot organiserad brottslighet har under 2020 lett till 282 åtalade, 145 fängelsedömda och 349 års utdömd fängelsetid, enligt en rapport till regeringen.

Trots pandemin blev 2020 det mest framgångsrika året hittills för det myndighetsgemensamma arbetet att motverka organiserad brottslighet. Det gjordes under året mycket stora beslag av narkotika och sprängmedel, många personer lagfördes för grova narkotikabrott och stora brottsvinster återfördes i form av återkrav och förverkande av brottsutbyte, enligt myndigheternas årliga redovisning till regeringen.

”Sverige har en ur internationellt perspektiv unik samverkanskultur för att bekämpa organiserad brottslighet. Jag är väldigt stolt att redovisa årets resultat av arbetet i satsningen, som uppvisar de högsta nivåerna för en stor del av den verksamhet som bedrevs under 2020”, kommenterar rikspolischef Anders Thornberg arbetet i ett gemensamt pressmeddelande.

Myndigheterna fortsatte under förra året att utveckla sitt brottsförebyggande arbete, där ett koordinerat samarbete mellan flera myndigheter kan göra stor skillnad. Enligt pressmeddelandet kommer en fortsatt och utvecklad samverkan med kommunerna att vara en förutsättning för att stärka förmågan i arbetet mot den organiserade brottsligheten.

”Tillsammans ser vi till att kriminella inte fritt kan visa upp sina statussymboler som bilar, kontanter, smycken och klockor. Kronofogden kommer åt tillgångar som vi annars inte hade hittat. Och pengar som troligen skulle ha finansierat nya brott går i stället till att betala skadestånd till brottsoffer, skatter, obetalda underhållsstöd och andra skulder som de kriminella har”, framhåller rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg i pressmeddelandet.

De myndigheterna som deltar i samverkan är Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polisen, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

Ytterligare nio myndigheter ingår som nätverksmyndigheter: Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Pensionsmyndigheten, Statens institutionsstyrelse, Transportstyrelsen samt Länsstyrelsen i Stockholms län som samordnar övriga länsstyrelser i satsningen.

Satsningen i siffror 2015–2020

  • Drygt 1 200 personer åtalats i tingsrätt (282 personer under 2020)
  • 565 av de åtalade har dömts till fängelse i sammanlagt drygt 1 300 år (145 fängelsedömda i sammanlagt 349 år under 2020)
  • 670 miljoner kronor i höjning av skatt (101 miljoner under 2020)
  • 274 miljoner kronor i utmätta tillgångar (35 miljoner under 2020)
  • 140 miljoner kronor i återkrav (90 miljoner kronor under 2020)
  • Över 1,2 ton cannabis har tagits i beslag (cirka 500 kilo 2020)
  • Drygt 340 kilo amfetamin har beslagtagits (cirka 130 kilo under 2020)
  • 130 kilo kokain i beslag (nästan 60 kilo under 2020)
  • 13 kilo heroin togs i beslag under 2020

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA