Annons:

Frågetecken kring statens ekonomi

EKONOMI2008-10-28

Staten har blivit bättre på att redovisa sina finanser, konstaterar Riksrevisionen. Men fortfarande återstår flera frågetecken som försvårar riksdagens insyn i räkenskaperna.

Varje år redovisar staten sina finanser. Syftet är att ge riksdagen möjlighet till insyn i kostnader, intäkter, tillgångar och skulder. Sedan ett par år gör Riksrevisionen stickprov för att granska att redovisningen inte bara är korrekt, utan också begriplig och tydlig. De avsnitt som kontrolleras gäller utfallet för de offentliga finanserna, uppföljningen av överskottsmål och utgiftstak, samt pensionssystemets ekonomi.

Nu konstaterar Riksrevisionen att den senaste årsredovisningen, för 2007, både är bättre och mer utvecklad än tidigare år. Det gäller till exempel den ekonomiska redogörelsen för pensionssystemet.

Men i flera avseenden måste redovisningen bli tydligare, menar Riksrevisionen. Myndigheten undrar bland annat varför skatteintäkterna anges som olika belopp i olika avsnitt när det gäller finansiellt sparande i offentlig sektor. Vidare brister uppföljningen av överskottsmål och utgiftstak på flera punkter.

Det framgår heller inte vad 2007 års stora underskott för inkomstpensionen beror på. Ansvarig riksrevisor Eva Lindström bedömer att förhållandet mellan tillgångar och skulder är så pass stort att det ”närmar sig en nivå som kräver att pensionerna justeras ned”.

FAKTA Överskottsmål och utgiftstak


Överskottsmålet och utgiftstaket ingår i ett paket som infördes efter krisen i de offentliga finanserna i början av 1990-talet, för en stabil och långsiktigt hållbar finanspolitik.


  • Överskottsmålet innebär att det finansiella sparandet i den offentliga sektorn ska motsvara 1 % av BNP i genomsnitt över en konjunkturcykel.
  • Utgiftstaket sätter en övre gräns för statens utgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA