Förvarstagna kan få handfängsel
Utredningen om de svenska förvaren är nu klar. Bland annat föreslår utredaren att förvaren ska öppna särskilda avdelningar med högre säkerhet. Migrationsverket har invändningar mot flera förslag.
Utredaren Anders Hagsgård har nu lämnat sin utredning om förvaren till migrationsminister Tobias Billström. Han presenterar flera förslag till förändringar i utlänningslagen.
Bland annat vill Anders Hagsgård införa en obligatorisk domstolsprövning av ett försvarsbeslut inom två veckor efter att en person tagits i förvar. I dag är det polismyndigheten eller Migrationsverket som omprövar ett förvarsbeslut – domstolen tar ställning först om den förvarstagne överklagar.
Utredaren föreslår också att Migrationsverket inrättar avdelningar med högre säkerhet, och att myndigheten tar över huvudansvaret för sjukvården samtidigt som mer sjukvårdspersonal ska finns på plats. Men Migrationsverket har invändningar:
”Varje myndighet ska göra det de är bäst på. Sjukvård bedrivs bäst i landstingets regi”, skriver Caroline Hejnered, verksamhetschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande. Men hon är positiv till att vården byggs ut – om det sker i landstingens regi.
Migrationsverket har också invändningar mot utredningens förslag att personalen ska ha befogenheter att sätta handfängsel på de intagna.
Utredaren menar att handfängsel kan lugna ner en besvärlig situation snabbt och effektivt. Men Caroline Hejnered är skeptisk:
”Handfängsel skulle äventyra den goda relation som nu finns mellan de förvarstagna och personalen på förvaret. Det skulle sända ut helt fel signaler till de förvarstagna och öka osäkerheten hos personer som redan befinner sig i en pressad situation”, skriver hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.