Annons:

Fortsatta protester i Turkiet

TURKIET2013-06-18

Facket för Turkiets offentliganställda, Kesk, strider för fackliga rättigheter. Men organisationen har också spelat en framskjuten roll i de senaste veckornas protester mot landets regering. 

Av:  Robin Söderberg

Våldet har trappats upp i hela Turkiet, när det som började som lokala protester mot byggplaner i Istanbul eskalerat och lett till stora demonstrationer mot regeringen. Polisen har mött demonstranterna med vattenkanoner och tårgas och flera dödsfall har inträffat.

Måndag 17 juni deltog Kesk i en generalstrejk tillsammans med andra fackförbund i protest mot polisvåldet.

Kesk för samtidigt en egen strid för fackliga rättigheter. Nyligen lade premiärminister Recep Tayyip Erdogan fram ett lagförslag som enligt Kesk hotar såväl anställningstrygghet som lönenivå för offentliganställda.

– Regeringen håller på att utarma förhandlingsrätten, säger Lami Özgen, förbundets ordförande.

Han befarar att lagen också kommer att göra det lättare för regeringen att besätta myndigheter med egna anhängare.

– De kommer inte längre att ta hänsyn till utbildning eller förmåga vid nyanställningar utan koncentrera sig på att personen i fråga har rätt politisk åsikt, säger Lami Özgen.

Kesks medlemmar gick 5 juni ut i en endagsstrejk mot förslaget.

Lami Özgen menar att det inte går att skilja Kesk från alla andra som ingår i protesterna – allt från individer utan politisk hemvist till miljöaktivister, liberaler och nationalister.

– Vi framför gemensamma krav – att demokratiska rättigheter i Turkiet ska respekteras.

Ett av flera tecken på regeringens alltmer auktoritära hållning är alla de som ofta på lösa grunder frihetsberövats, menar Lami Özgen. Kesk har 87 medlemmar som sitter i fängelse eller är frihetsberövade i väntan på rättegång. Lami Özgen själv är dömd till ett drygt sexårigt fängelsestraff, men domen är överklagad och har därför ännu inte vunnit laga kraft.

– Protesterna är en ny dörr till framtiden, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA