Fortsatt minskad löneskillnad mellan könen
Under 2018 tjänade kvinnor i genomsnitt 89,3 procent av männens genomsnittslön, visar Medlingsinstitutets årsstatistik. Skillnaden förklaras till största delen av att män har mer välbetalda yrken.
Löneskillnaderna mellan kvinnor och män har minskat kontinuerligt sedan 2005, med sammanlagt 5,6 procentenheter. Mellan 2017 och 2018 minskade gapet med 0,6 procent. Sedan 2005 har kvinnors löner i snitt ökat med 3,6 procent per år, och männens löner med 2,9 procent.
Olika faktorer ”förklarar” den könsmässiga löneobalansen. Den viktigaste är yrke, men också ålder, utbildningsnivå och chefskap inverkar. Det finns också en ”oförklarad” löneskillnad. Den var 4,4 procent år 2018.
Skillnaderna är stora mellan olika sektorer. I landstingen är kvinnors löner 80 procent av männens, medan kvinnolönerna i kommunerna ligger på 97,2 procent av männens löner. I staten är motsvarande siffra 93,5 procent och i den privata sektorn är den 89,8 procent.
I rapporten har Medlingsinstitutet specialgranskat pendlingsmönster och dess koppling till lön. Män pendlar längre sträckor än kvinnor, och det finns en samvariation mellan längre pendling och högre lön, högre utbildning och heltidsarbete.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.