Fortsatt hårt tryck på kriminalvården

KRIMVÅRD2006-03-10

Kriminalvården är fortfarande under hårt tryck. Medelbeläggningen på landets anstalter och häkten var 100 procent i januari. Hårdast är belastningen på de slutna anstalterna.

Under januari avtjänade mer än 400 personer sina fängelsestraff med intensivövervakning, vilket innebär att den intagne förses med elektronisk fotboja. Antingen som utslussning efter ett längre fängelsestraff eller som alternativ till fängelse. Det är en fördubbling jämfört med året före.

Trots det har alltså inte trycket på anstalterna gått ner. Medelbeläggningen i januari var 4 796 personer, vilket är 55 högre än i december och 41 högre än i januari 2005.

På de slutna anstalterna var platsbeläggningen 100 procent i januari. Antalet belagda platser var 3 528, 184 fler än i januari 2005. Totalt var nästan 5 000 personer intagna på anstalt under januari.

På anstalter med kvinnoavdelningar är trycket ännu högre. Ljustadalen i Sundsvall hade en beläggning på 145 procent och Sagsjön i Göteborg 110 procent. I genomsnitt var kvinnoavdelningarna belagda till 105 procent.

På de högst säkerhetsklassade slutna anstalterna är beläggningen mycket hög – Kumla 98 procent, Hall 96 procent, Norrtälje 98 procent och Tidaholm 102 procent. På de öppna anstalterna är beläggningen i genomsnitt 87 procent av de ordinarie platserna.

Antalet inskrivningar på häktena var under januari 3 083. Det är 165 fler än i december och 250 fler än i januari förra året. Däremot har antalet som väntar i häktet på att verkställa sina fängelsestraff minskat med närmare 150 personer sedan januari 2005. Sammantaget var de ordinarie häktesplatserna belagda till 100 procent i januari.

Också i frivården ökar antalet klienter. Medelantalet i januari var 13 282, vilket är en ökning med 129 jämfört med året innan. Under januari lämnade frivården ifrån sig 2 564 personutredningar – 186 fler än i januari 2005.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA