Förtroendet för staten ökar
Sjukvården är vinnare i årets förtroendebarometer som mäter svenskarnas förtroende för olika institutioner. Förtroendet för staten som helhet har ökat från 42 till 50 procent.
Årets förtroendebarometer från Medieakademin visar att sjukvården stärkt sitt förtroende. I år säger 81 procent av svenskarna att de har stort eller mycket stort förtroende för sjukvården, att jämföra med 62 procent förra året. Det är enligt ett pressmeddelande den största ökningen och den högsta förtroende-noteringen i barometerns 25-åriga historia.
Pandemin har också bidragit till att öka förtroendet för de demokratiska institutionerna – förtroendet för riksdagen har ökat från 34 till 45 procent, regeringen har gått från 31 till 40 procent och de politiska partierna har ökat från 15 till 21 procent. Förtroendet för staten som helhet har vuxit från 42 till 50 procent. Även förtroendet för facket har ökat något, till 38 procent.
När det gäller enskilda myndigheter är förtroendet för Polisen relativt högt, 73 procent. Universitet och högskolor får 72 procent, Skatteverket 66 procent, medan Säkerhetspolisen, Domstolarna och Riksbanken alla får 65 procent. På den nedre delen av listan placerar sig Arbetsförmedlingen med 14 procent, Migrationsverket får 16 procent, Försäkringskassan 21 procent. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har rasat från 50 till 41 procent det senaste året.
När det gäller de statligt ägda bolagen uppger 23 procent att de har förtroende för Postnord och 32 procent för SJ.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.