Försvaret får visstidsanställa i 12 år

FÖRSVARET2010-05-20

Idag har Arbetsgivarverket och facket skrivit under ett avtal som ger försvaret stora möjligheter att göra undantag från las. Arbetsgivaren får visstidsanställa i upp till 12 år utan att erbjuda fast tjänst.

EU har nyligen riktat kritik mot de svenska reglerna för visstidsanställningar. Enligt lagen om anställningsskydd, las, kan en arbetsgivare stapla olika typer av visstidsanställningar på varandra i upp till fem år utan att erbjuda ett fast jobb. Det är för lång tid, anser EU-kommissionen.

Men nu har Arbetsgivarverket och de fackliga organisationerna Saco-S, OFR/S, P, O och SEKO kommit överens om att visstidsanställningar inom Försvarsmakten ska kunna läggas på varandra i upp till 12 år.

– Det är en väldigt lång tid. I en avtalsförhandling behöver man vara ödmjuk och kompromissa. Och vi fick tydliga signaler om att riksdagen skulle ha lagstiftat om det här ifall vi inte kom överens avtalsvägen, säger Lars Fresker, ordförande för Officersförbundet.

Både fack och arbetsgivare kallar överenskommelsen för ”en seger för den svenska modellen” – eftersom man klarade sig undan lagstiftning.

Avtalet har slutits dagen efter att riksdagen beslutade om att avskaffa den allmänna värnplikten. Det nya avtalet ger större möjligheter att visstidsanställa soldater, sjömän och gruppbefäl.

Enligt Lars Fresker finns det ingen risk att de nya reglerna sprider sig till andra branscher och avtal.

– Vi har fått muntliga löften om att det här gäller detta avtal och inga andra. Garantierna är inte nedskrivna, men det är en förtroendefråga, och jag utgår från att arbetsgivaren kommer att hålla sitt ord.

Inte heller STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar ser någon risk för spridningseffekter i STs avtalsrörelse.

– Avtalet är unikt. Det ska inte på något sätt tolkas som en uppluckring av reglerna i las, säger hon.

Monica Dahlbom, förhandlingschef på Arbetsgivarverket, är nöjd med överenskommelsen.

– Det finns tydliga politiska uttalanden om att vi inte ska ha ett yrkesförsvar. Så ser bakgrunden ut. Sedan är det också så, att man inte har sådana här uppdrag inom försvaret hela livet. Man har det inte tills man närmar sig pensionen. Det är en viktig anledning till att visstidsanställningar behövs.

För SEKOs del gäller avtalet till 30 juni 2012. För övriga fackliga förhandlingsorganisationer gäller det tills vidare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA