Annons:

Försöket med medborgarlön avslutas

FINLAND2018-04-27

Det blir ingen fortsättning på det finländska försöket med medborgarlön. Vid årsskiftet avslutas det tvååriga pilotprojektet och vad som kommer därefter är det ingen som vet.

Av:  Sören Viktorsson

Det var i januari 2017 som 2 000 långtidsarbetslösa i åldrarna 25 - 58 år genom en lottning utförd av Folkpensionsanstalten, Finlands motsvarighet till Försäkringskassan, utsågs att delta i försöket med basinkomst, ibland även kallat medborgarlön.

Syftet med försöket har varit att undersöka om modellen främjar arbete.

De medverkande har varje månad erhållit motsvarande ungefär 5 800 kronor i basinkomst. Om någon av dem fått ett korttids- eller deltidsjobb under tiden så har det inte påverkat summans storlek.

Heli Martinmäki, som är ordförande för de försäkringsanställda inom STs systerorganisation Pardia, var skeptisk till försöket redan för två år sedan.

”Själv tror jag att projektet kanske med tiden rinner ut i sanden”, sade hon då till Publikt.

Nu förklarar hon att det finns olika uppfattningar inom regeringen om hur en fortsättning skulle ha kunnat se ut. Från Folkpensionsanstaltens håll har man föreslagit att det skulle fortsätta, men omfatta fler grupper än de arbetslösa.

– Man hade också kunnat införa beskattning av basinkomsten vilket inte varit fallet under pilotprojektet, säger Heli Martinmäki.

Finland styrs av en center-högerregering och statsminister Juha Sipilä, C, var till en början entusiastisk inför experimentet med basinkomst.

Men när det kom fram att det inte fanns några pengar avsatta i statsbudgeten för en fortsättning, kunde projektet inte fortsätta. Redan i augusti i fjol hade landets största svenskspråkiga dagstidning, Hufvudstadsbladet, rubriken: ”Så smögs basinkomsten under mattan”.

Men vad kan då komma i stället?

Statsminister Juha Sipilä talade nyligen inför sitt partifullmäktige om stödmodeller som är villkorade och kräver aktivitet från den arbetssökande.

Finansminister Petteri Orpo från Samlingspartiet har å sin sida visat stort intresse för en brittisk modell kallad Universal Credit. Tanken är även här att förmånerna inte ska vara generella, utan behovsprövade och att olika förmåner ska slås samman.

Fackordförande Heli Martinmäki anser att den finländska socialförsäkringen behöver förenklas och bli mer överskådlig.

– Vi har riksdagsval nästa år här i Finland och den nya regeringen kommer att behöva ta tag i frågan. Någon basinkomst blir det nog knappast, men helt säkert kommer man att fundera kring hur olika förmåner ska kunna slås ihop, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA