Förslag ta bort kårobligatoriet

HÖGSKOLA2008-02-13

En utredning föreslår att kårobligatoriet vid högskolor och universitet tas bort. Studentinflytandet ska garanteras genom att högskolorna får särskilt statsbidrag för den verksamheten. Hela reformen beräknas kosta 125 miljoner kronor.

– Att studenterna medverkar i utvecklingen av högskoleutbildningen och tar ett medansvar för högskolornas angelägenheter ser jag som en grundbult i det svenska högskolesystemet.

Det sade utredaren Erland Ringborg i dag när han överlämnade betänkandet ”Frihet för Studenter – om hur kårobligatoriet kan avskaffas” till statsrådet Lars Leijonborg.

I korthet innebär utredningen följande:

  • Studentkårer har också i fortsättningen rätt att utse studentrepresentanter i högskolornas beslutande och beredande organ. Kårerna får behålla sina skattelättnader. 

  • En sammanslutning av studenter kan få status som studentkår om den uppfyller vissa krav, som verksamhet och demokratisk uppbyggnad. Högskolestyrelsen fattar beslut om det. 

  • För studentmedverkan får högskolorna ett statsbidrag på minst 310 kronor per heltidsstudent. Bidraget ska betalas ut till studentkårerna. Räknat på 2006 års studentantal motsvarar det ungefär 95 miljoner kronor. 

  • Högskolorna ska ta över studiesocial verksamhet som har anknytning till studiesituationen. Dit hör råd och stöd i juridiska och ekonomiska frågor, förmedling av bostäder och arbetslivskontakter och mottagning av utländska studenter. För den verksamheten tillförs högskolorna minst 30 miljoner kronor. 

  • Högskolorna ska också ansvara för studiemiljön i stort – restauranger, kaféer och andra mötesplatser liksom lokaler för föreningar. 

  • I Uppsala och Lund ska nationernas förhållande till universiteten formaliseras. De nationer som uppfyller vissa krav får uppgifter av social karaktär och behåller nuvarande skattelättnader.

Från Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, har man inget emot att kårobligatoriet avskaffas men man har tre tilläggskrav till riksdagen, enligt ordföranden Elin Rosenberg:

Studentinflytandet måste regleras i lag även i framtiden. Stödet måste beslutas nationellt och det måste vara i form av öronmärkta pengar.

– SFS kräver att regeringen så snart som möjligt ger studentrörelsen klara besked på de krav vi ställer, säger hon i ett pressmeddelande.

Förslagen beräknas kosta cirka 125 miljoner kronor. Det ska finansieras genom att antalet utbildningsplatser minskar med ungefär 1 100. Tanken är att reformen ska vara genomförd den 1 juli 2010 om riksdagsbeslut fattas under 2008.

Fotnot

Universitetens nationer är studentföreningar som står för mycket vid sidan av studierna – kulturaktiviteter, restaurang- och pubverksamhet och bostäder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA