Förslag skärpa säkerheten i domstolarna

RÄTTSVÄSENDET2017-05-31

Domstolarna ska få bättre möjligheter att förhindra hot och trakasserier. En utredning föreslår starkare verktyg för att få bukt med störningar i samband med rättegångar och göra det tryggare för vittnen och målsäganden.

Den särskilda utredaren Barbro Thorblad föreslår i betänkandet ”Stärkt ordning och säkerhet i domstol” bland annat att domstolarna ska få bättre möjligheter att förhindra hot, trakasserier och påverkan av brottsoffer och vittnen. Åhörarna ska kunna hänvisas till en sidosal i stället för att följa förhandlingen inne i rättssalen. Rädda och utsatta brottsoffer och vittnen ska också få större möjlighet att närvara genom videokonferens. Ordföranden ska inte bara kunna visa ut störande personer från rättssalen, utan även från domstolsbyggnaden.

”Det är oerhört viktigt att parter och vittnen kan lämna sina berättelser utan att känna sig hotade eller påverkade av andra personer. Jag är därför glad över att utredningen kommer med så många konkreta förslag för att förbättra ordningen och säkerheten i våra domstolar”, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, i ett pressmeddelande.

Enligt statistik från Domstolsverket som redovisades av SVT på tisdagen registrerades 487 incidenter vid domstolarna under 2016. Det är en ökning med 30 procent jämfört med året innan. Antalet incidenter har ökat snabbt under åren. 2009 rapporterades bara 170 incidenter av trakasserier, hot och våld, beslag, skadegörelse eller ordningsstörningar, uppger SVT.

Utredaren föreslår också skärpta regler för användande av mobiltelefoner under rättegångar och ett allmänt förbud mot att fotografera andra personer i domstolsbyggnaden. Däremot föreslås inget allmänt förbud mot särskiljande kläder, emblem eller symboler i domstolarna. Ett sådant förbud bedömer utredaren inte är förenligt med grundlagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA