Förslag om tillfälliga jobb kan strida mot EG-rätten

TRYGGHET2007-02-06

Otryggheten ökar dramatiskt, säger TCO om regeringens förslag till ändringar i lagen om anställningsskydd. Tillfälliga anställningar blir norm snarare än undantag i vissa branscher.

Enligt förslaget kan arbetsgivare anställa en person på en »fri visstidsanställning«, utan att ange några skäl, i upp till två år under en femårsperiod. I dag är det max 14 månader som gäller.

Samma person kan sedan få ett vikariat på högst två år på samma arbetsplats, och till sist en provanställning på sex månader.

Sammantaget skulle det innebära 4,5 år av otrygga anställningsvillkor, konstaterar TCO.

Och när den aktuella femårsperioden är slut kan man börja från början igen med en »fri visstidsanställning«.

Redan i dag har 700000 arbetstagare i Sverige visstidsanställning, en ökning med 40 procent sedan 1996. Med de föreslagna reglerna finns en risk att tillfälliga jobb blir huvudregeln i vissa branscher, anser TCO.

Centralorganisationer kritiska

Även LO och Saco invänder bestämt mot denna försämring av anställningstryggheten. Alla tre fackliga centralorganisationer kräver ett absolut tak på tre år under en femårsperiod för olika tillfälliga anställningar.

Facken är också mycket kritiska till den korta remisstiden. TCO framhåller att det inte funnits tid till att undersöka hur förslagen går ihop med EU-regler och konventioner från ILO, Internationella arbetsorganisationen. EU har bland annat ett direktiv mot missbruk av visstidsanställningar.

Strider mot direktiv och domar

–Jag tror att förslaget strider mot visstidsdirektivet och mot flera ganska tuffa domar i EG-domstolen, säger TCOs chefsjurist Ingemar Hamskär. Det måste finnas regler som motverkar missbruk, antingen ett absolut tak eller att man anger särskilda skäl som går att pröva rättsligt.

Regeringen vill också upphäva ett riksdagsbeslut, som ännu inte trätt i kraft, om en halvering av kvalifikationstiden för företräde vid återanställning. Därmed krävs även i fortsättningen tolv månaders arbete under en tvåårsperiod för att man ska få förtur till ett ledigt jobb.

Detta säger facken nej till. TCO påpekar också att statligt anställda har särskilda problem med företrädesrätten, eftersom man inom staten endast får anställa utifrån förtjänst och skicklighet.

Enligt regeringens plan ska reglerna träda i kraft den 1 juli.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA