»Förslag om sjukförsäkring upphäver kollektivavtalet«

AVTAL2008-01-16

Den som varit sjuk ett år ska inte kunna försäkra sig mot inkomstbortfall. Ersättningar som ger mer än 75 procent av lönen ska räknas av från sjukpenningen, enligt ett förslag från Regeringskansliet. Både kollektivavtalade och privata försäkringar omfattas.

Av:  Eva Spira

Förslaget aviserades redan i budgetpropositionen. Men först i det utredningsförslag som nu är ute på remiss, framgår att inte bara kollektivavtalade försäkringar, utan även privata försäkringar, ska omfattas.

Utgångspunkten är att den tid en person kan vara sjukskriven begränsas till ett år. Därefter finns möjlighet att få sjukskrivningen förlängd i ytterligare 18 månader. Under den tiden sänks sjukpenningen från 80 till 75 procent.

ST är kritiskt

Från STs sida är man helt emot förslaget:

– Ingen blir friskare av att få ersättningen sänkt. Men det handlar inte om det, utan om att spara pengar. Enligt promemorian räknar man med att spara 600 miljoner kronor på de nya reglerna, säger STs kanslichef Gunnar Johanson.

Om förslaget går igenom upphäver det verkan av kollektivavtal, anser han. En uppfattning som delas av TCO, som hotat med att anmäla regeringen till FN-organet ILO. Även Nordens fackliga samorganisation har protesterat mot regeringens planer.

– Våra medlemmar har avstått lön för att kunna få en trygghet om de blir sjuka. Vi kan inte gå med på att sänka värdet av kollektivavtalen, förklarar Gunnar Johanson.

Gruppförsäkring påverkas

Många av STs medlemmar är också anslutna till en frivillig gruppförsäkring. Den ger en utfyllnad av sjukpenningen med cirka 10 procent av lönen efter 90 dagars sjukdom och betalas ut i högst tre och ett halvt år.

De försäkringar som tecknats före 1 januari 2009 gäller tills försäkringsavtalen gått ut. I övrigt ska de nya reglerna träda i kraft 1 juli i år. Remisstiden går ut 11 februari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA