Förslag om begränsad strejkrätt på remiss

REGERINGEN2018-11-05

En promemoria från Regeringskansliet om begränsningar i strejkrätten har nu skickats ut på remiss. Dokumentet ligger helt i linje med det förslag som arbetsmarknadens parter lagt fram gemensamt.

Förslaget, som nu skickats ut på remiss, innebär ett uttryckligt förbud för fackförbund att ta till stridsåtgärder mot en arbetsgivare som redan har kollektivavtal med en annan facklig organisation. Förbudet har ett undantag: det ska vara tillåtet att vidta stridsåtgärder om syftet är att själv få sluta ett kollektivavtal, med tillhörande fredsplikt.

Promemorian från arbetsmarknadsdepartementet följer också parternas förslag i andra detaljer:

  • Ett fackförbund som tar till konfliktåtgärder för att få kollektivavtal måste först ha förhandlat med arbetsgivaren.
  • Facket får inte komma med andra krav än dem man förhandlat om.
  • Det ska inte finnas någon ”kvarlevande stridsrätt” för att även få till stånd ett avtal om medbestämmande.

Bakgrunden till att de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco satte sig ned med Svenskt Näringsliv och utarbetade det förslag som regeringen nu gjort till sitt är en utredning som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, tillsatte förra sommaren. Den så kallade stridsåtgärdsutredningen skulle efter den långdragna konflikten i Göteborgs hamn bedöma om det behövdes inskränkningar i rätten att strejka mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal med ett annat fackförbund.

Den fackliga reaktionen blev stark, och bland andra ST varnade för att arbetsgivare skulle kunna avtalsshoppa – välja det mest fördelaktiga alternativet och förhindra andra fackliga organisationer från att få kollektivavtal. För att undvika det utarbetade fack och arbetsgivare ett eget, komplett lagförslag med en begränsad inskränkning av stridsrätten.

Förslaget presenterades strax innan regeringens utredare Tommy Larsson skulle lägga fram sitt betänkande, och regeringen tog snabbt ställning för det partsgemensamma förslaget. ”Tommy Larsson har gjort ett gott och mycket gediget arbete, men det är parternas förslag till lagändringar som jag kommer gå vidare med. Det är oerhört värdefullt att parterna är överens och deras förslag är väl genomarbetat och avvägt”, skrev arbetsmarknadsministern när hon tog emot utredningen.

Enligt promemorian bör den nya lagstiftningen kunna träda i kraft 1 juli 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA