Annons:

Förslag för jobb trots funktionshinder

JOBB2008-03-25

Smidigare samverkan mellan myndigheter, enklare regler och bättre rehabilitering ska ge jobb åt fler människor med funktionshinder eller nedsatt arbetsförmåga. Det hoppas fyra tunga myndigheter.

I dag lever över en halv miljon svenskar med funktionshinder eller nedsatt arbetsförmåga. Men gruppen har haft dålig hjälp av jobbtillväxten, och bara varannan har arbete.

För att fler ska kunna komma ut i arbete har Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Socialstyrelsen och Skolverket nu tagit fram en gemensam strategi. Dels ska myndigheterna bli bättre på att samverka, dels ska rehabiliteringskedjan stärkas, och dels vill man få bort hinder som i dag är inbyggda i regelverket.

Enligt Marianne Lindman, chef för strategisk utveckling på Arbetsförmedlingen, kan exempelvis Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan bli bättre på att samarbeta, i synnerhet när det gäller unga personer med aktivitetsersättning som själva saknar motivation att förändra sin situation. Där kan myndigheterna bli bättre på att informera och driva på genom gemensamma trepartssamtal, menar hon.

– Många med aktivitetsersättning blir kvar i den, ibland hela livet. Det kan vara en fattigdomsfälla om man har möjlighet att få ett lönearbete. Lönebidrag från Arbetsförmedlingen kan ge mer pengar än aktivitetsersättning per månad, säger Marianne Lindman.

De fyra myndigheterna har vidarebefordrat 15 förslag till regeringen. Bland annat vill de ta fram råd kring studie- och yrkesvägledning för elever med funktionshinder och se över ansvaret för att personer med funktionshinder får de hjälpmedel de behöver för att klara jobbet. Strategin omfattar också bättre hjälp till personer med psykisk ohälsa, eftersom sådan ohälsa är orsaken till att många i dag får sjuk- eller aktivitetsersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA