Förslag för effektivare rättegång
En effektivare rättegångsprocess ska öka genomströmningen av mål genom domstolarna, samtidigt som den enskildes rättssäkerhet stärks. Det föreslår den särskilde utredaren Stefan Strömberg.
Straffprocessutredningen har haft i uppdrag att se över rättegångsprocessen i brottmål. Stefan Strömberg, lagman vid Göteborgs tingsrätt och tidigare rikspolischef, överlämnar i dag sina förslag till justitieminister Beatrice Ask, M.
Enligt förslagen ska fler åtal kunna avgöras utan muntlig förhandling i tingsrätten. Det gäller i de fall där den åtalade erkänner brottet han åtalats för och accepterar åklagarens förslag till straff. Om brottet är mindre allvarligt bör det då kunna avgöras utan rättegång.
Utredaren föreslår också att mål ska kunna avgöras i tingsrätten även om den åtalade inte dyker upp i domstolen:
”Att inte medverka, till exempel genom att utebli från en förhandling, kan ses som ett medvetet val. Frågan om den som åtalats ska dömas till ansvar ska avgöras i rimlig tid genom att saken prövas vid en rättegång. Inte genom att hon eller han uteblir eller håller sig undan”, skriver Stefan Strömberg i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Om ärendet ändå inte kan avgöras i den åtalades frånvaro, ska vittnesmål kunna lämnas och användas vid ett senare rättegångstillfälle.
Utredaren föreslår också att staten ska ge en brottsmisstänkt bättre information om vad en rättegångsprocess innebär:
”Det är inte rimligt att den som åtalas inte får veta vad processen innebär. Alltför ofta kan man i dagspress läsa att den åtalade riskerar två års fängelse för ett brott som i praktiken leder till villkorlig dom, skyddstillsyn eller ett kortare fängelsestraff”, skriver Stefan Strömberg.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.