Forskare vill underlätta jobbyte

JOBBET2007-02-15

Forskaren Henrik Bäckström vid Arbetslivsinstitutet vill att omställningsavtalen vidgas till att omfatta också den som riskerar sjukskrivning eller vill byta jobb av personliga skäl.

Att stanna på ett jobb där man inte trivs får negativa konsekvenser både för den anställde och för arbetsgivaren, konstaterar Henrik Bäckström. Ändå är det många som stannar år efter år på en arbetsplats och med ett jobb som man inte trivs med.

I en intervju i Sif-tidningen konstaterar han att det finns flera anledningar till varför man stannar på en arbetsplats där man inte trivs:

– Om man har jobbat länge på ett ställe vill man inte bli nyanställd igen, eller så är det av familjeskäl man kanske inte kan ta ett arbete på annan ort.

Omställningsavtalen är skrivna för att ge stöd till personer som blivit uppsagda. Henrik Bäckström tycker att också de som riskerar att bli långtidssjukskrivna eller som av personliga skäl vill byta jobb borde få samma typ av stöd.

– I dag är det enbart arbetsgivaren som kan bestämma när det är dags för omställning, påpekar han.

En undersökning som Arbetslivsinstitutet genomförde år 2000 visade att sex av tio som hade tidsbegränsade anställningar och att mer än var tredje med fast anställning befann sig i en negativ arbetssituation. Resultatet blir ökad stress och olustkänslor på jobbet samt en högre sjukfrånvaro.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA