Annons:

Peter Fredriksson, Uppsala universitet, och David Seim, Stockholms universitet.
Bild: Uppsala universitet, Rickard Kilström/Stockholms universitet
Peter Fredriksson, Uppsala universitet, och David Seim, Stockholms universitet.

Forskare vill att omställningsstödet förändras

OMSTÄLLNING2024-09-16

I en forskarrapport konstaterar nationalekonomerna Peter Fredriksson och David Seim att personer med högre utbildning och lägre sannolikhet att bli arbetslösa oftare än andra beviljas omställningsstudiestöd. De menar att stödet inte borde användas för att betala utbildning för dem som redan har goda förutsättningar.

I en forskarrapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS, har två professorer i nationalekonomi, Peter Fredriksson vid Uppsala universitet och David Seim vid Stockholms universitet, studerat vilka som sökte och beviljades omställningsstudiestödet under de två första ansökningsperioderna – hösten 2022 och våren 2023.

”Att personer med högre utbildning och lägre sannolikhet att bli arbetslösa oftare beviljas stödet beror bland annat på att principen ”först till kvarn” tillämpas av CSN. I vår studie såg vi att högutbildade är snabbare på att ansöka, och därför har de också större chans att beviljas”, kommenterar Peter Fredriksson forskningsresultaten i ett pressmeddelande från SNS.

Enligt de två forskarna borde stödet riktas mot de personer som har störst behov av kompetensutveckling och av att byta karriär. Det är framförallt personer som är lågutbildade, har hög arbetslöshetsrisk och som jobbar i yrken med störst risk att ersättas av AI. Stödet borde inte användas till att betala utbildning för dem som redan har goda förutsättningar, skriver forskarna i rapporten.

De två forskarna har också kommit fram till att omställningsstudiestödet subventionerar utbildningar som ändå hade kommit till stånd.

Enligt rapporten påverkas utfallet även kraftigt av de utlåtanden om den sökandes arbetsmarknadsutsikter som CSN inhämtar från omställningsorganisationerna:

”Dessa utlåtanden väger tungt. Sannolikheten för att få sin ansökan beviljad är betydligt högre för den som har ett utlåtande från en omställningsorganisation, exempelvis Trygghetsfonden eller Trygghetsrådet. I vår studie ser vi att sökande med hög arbetslöshetsrisk inte har utlåtanden i samma utsträckning som andra”, konstaterar David Seim i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA