Annons:

Forskare: Höga kostnader för myndighetsflytt

OMLOKALISERING2018-01-23

Flyttar av statliga myndigheter har varit både dyra och ineffektiva, säger forskaren Henrik Jordahl till Ekot, med anledning av de myndighetsflyttar som regeringen aviserade i går.

Henrik Jordahl jobbar på Instituet för näringslivsforskning, och säger i en intervju med Ekot att en myndighetsflytt kostar mer än vad man tror. Han hänvisar bland annat till Riksrevsionens utvärdering när 2 700 jobb år 2009 flyttades till orter där försvaret lagt ned regementen. Riksrevisionen kom då fram till att varje flyttat jobb kostat över en miljon kronor, nästan 400 000 kronor mer än vad man hade räknat med.

Kostnaderna kan bli lägre om många anställda väljer att flytta med när myndigheten flyttar. Det minskar förlusten av kompetens.

”Jag tror att på det sättet kan man hamna lägre om de flesta väljer att flytta med. Återstår att se hur det blir med det. Sannolikt flyttar ju fler med från Stockholms innerstad till Botkyrka än som flyttar till en annan landsände”, säger Henrik Jordahl till Ekot.

Också STs förbundsordförande Britta Lejon konstaterar att det kostar att flytta statliga jobb. Hon anser att myndigheterna behöver ett tillskott för att klara omlokaliseringarna, något som regeringen inte gett vid de senaste myndighetsflyttarna.

– Det säger sig självt, det går inte utan extrapengar.

Henrik Jordahl, Institutet för näringslivsforskning.
Bild: Karl Gabor
Henrik Jordahl, Institutet för näringslivsforskning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA